Tačiau kiti rezultatai parodė, kad ši vakcina mažiau apsaugo nuo itin užkrečiamos koronaviruso atmainos, pirmą kartą identifikuotos Pietų Afrikoje ir dabar sparčiai plintančios pasaulyje.

„Novavax“ nurodė, kad sausio pradžioje pradėjo kurti naujas vakcinas prieš atsirandančias atmainas ir tikisi idealias kandidates atrinkti artimiausiomis dienomis, o antrąjį šių metų ketvirtį pradėti klinikinius bandymus.

„NVX-CoV2373 turi galimybių atlikti svarbų vaidmenį sprendžiant šią pasaulinę visuomenės sveikatos krizę“, – sakė kompanijos vadovas Stanley Erckas, paminėdamas „Novavax“ vakcinos pavadinimą.

„Norime toliau dirbti su savo partneriais, bendradarbiais, tyrėjais ir reguliuotojais visame pasaulyje, kad vakcina būtų kuo greičiau prieinama“, – pabrėžė jis.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad paskelbti rezultatai yra „geros naujienos“.

„Mūsų vaistų reguliuotojas dabar vertins šią vakciną, kuri bus gaminama Tisaide. Jei [ji] bus patvirtinta, esame užsakę 60 mln. dozių“, – pridūrė jis.

Minima vakcina yra tarp šešių kandidačių, remiamų pagal JAV vyriausybės projektą, anksčiau vadintą „Operation Warp Speed“. Pagal jį kompanija gavo 1,75 mlrd. dolerių (1,45 mlrd. eurų). Vakcinos bandymai taip pat vyksta JAV ir Meksikoje, kur pasitelkta 16 tūkst. iš 30 tūkst. dalyvių.

Kitaip nei „Pfizer“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ vakcinos, pernešančios į organizmą genetines instrukcijas, verčiančias žmogaus ląsteles gaminti svarbų viruso baltymą, skiepijant „Novavax“ preparatu tiesiogiai į organizmą sušvirkščiama baltymų, išprovokuojančių imuninį atsaką.

„Vis tiek gan gera“ prieš B.1.351

Bandymuose Britanijoje dalyvavo 15 tūkst. 18–84 metų amžiaus žmonių, kurių 27 proc. buvo vyresni nei 65 metų.

Pirmoji negalutinė analizė buvo grindžiama 62 užsikrėtimo atvejais. Placebo grupėje buvo 56 COVID-19 atvejai, o žmonių, paskiepytų NVX-CoV2373, grupėje susirgo šeši žmonės.

Preliminari kompanijos analizė parodė, kad Britanijoje pirmą kartą identifikuota viruso atmaina B.1.1.7 buvo nustatyta daugiau kaip 50 proc. patvirtintų atvejų.

Buvo nustatytas 95,6 proc. veiksmingumas prieš pradinę viruso SARS-CoV-2 atmainą ir 85,6 proc. veiksmingumas prieš atmainą B.1.1.7.

Tačiau vakcinos suteikiama apsauga pasirodė esanti mažesnė per kuklesnės apimties vidurinio etapo bandymus Pietų Afrikoje.

Šiame tyrime nuo rugsėjo iki sausio vidurio dalyvavo tik kiek daugiau nei 4,4 tūkst. pacientų. Tuo laikotarpiu PAR plito atmainos B.1.351 virusas su svarbiomis „dyglių“ baltymo mutacijomis.

Bendras veiksmingumas šio tyrimo metu buvo 49,4 proc., bet šis skaičius padidėjo iki 60 proc. ŽIV neužsikrėtusių dalyvių, kurių buvo 94 proc., grupėje.

Nerimą kelia „Novavax“ informacija, kad maždaug trečdalis PAR atlikto tyrimo dalyvių anksčiau buvo užsikrėtę pradinės atmainos SARS-CoV-2, o vėliau, tyrimo metu, daugiausia buvo užsikrečiama naujos atmainos virusu.

Johnso Hopkinso universiteto Bloombergo (Blumbergo) visuomenės sveikatos mokyklos (JHSPH) ne pelno organizacijos „Johns Hopkins Center for Health Security“ (CHS) mokslininkas Ameshas Adalja naujienų agentūrai AFP sakė, kad svarbu turėti galvoje veiksmingumo sumažėjimą, bet vakcina vis tiek yra gera.

„60 proc. [veiksmingumas] prieš šią atmainą vis tiek yra gan geras, – sakė jis. – „Novavax“ vakcina neabejotinai užkirto kelią sunkiai ligai, o tai, kaip bebūtų, iš tikrųjų ir yra svarbiausia.“

Toliau „Johnson & Johnson“?

Šie tyrimai pirmieji, kurių metu vertintas kokios nors vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumas prieš JK ir PAR atmainas realiomis sąlygomis.

„Pfizer“ ir „Moderna“ anksčiau paskelbė, kad jų vakcinos yra veiksmingos prieš šias atmainas, bet jų išvados buvo paremtos laboratoriniais tyrimais.

JAV ketvirtadienį pranešė savo teritorijoje išaiškinusi du pirmuosius B.1.351 infekcijos atvejus, todėl kilo susirūpinimas, kad šalyje sulėtėjęs viruso plitimas vėl gali paspartėti.

Po „Novavax“ pranešimo padidėjo spaudimas kitai vakcinų gamintojai, „Johnson & Johnson“, kuri savo trečiosios fazės tyrimų rezultatus turi paskelbti kitą savaitę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)