44 metų opozicionierius buvo sulaikytas sausio 17 dieną Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Chimkų miesto teismo nutartis pratęsti A. Navalno suėmimą iki 30 parų nekeičiama“, – rašoma apeliacinės instancijos teismo paskelbtame nutarime.

Šis sprendimas reiškia, kad A. Navalnas liks tardymo izoliatoriuje iki vasario 15 dienos. Maskvos srities teismas nerado pagrindo paleisti jį į laisvę, kaip prašė opozicionieriaus advokatai.

A. Navalno gynėjai Maskvos srities teisme tvirtino, kad per pirmos instancijos teismo posėdį, surengtą policijos skyriuje, buvo pažeisti net keli pamatiniai principai: pasitarimų kambario paslaptis, viešumas, teismo nepriklausomumas, taip pat teisė į gynybą bei proceso šalių lygybės principas.

Pats A. Navalnas paragino teismą nedelsiant jį paleisti.

„Čia, visa tai – vienas didelis įstatymo pažeidimas. (...) Tai, kas įvyko, – tiesiog neįmanoma. Pagalvojau, kad tai laida „Išdaiga“. (...) Kaip sulaikytasis gali būti tardymo izoliatoriuje?“ – kalbėjo opozicionierius teismo posėdyje.

Prokuratūros ir policijos atstovai savo ruožtu tvirtino, kad jokių įstatymų pažeidimų A. Navalno atžvilgiu nebuvo padaryta, o policijos pareiškimo nagrinėjimas policijos skyriaus patalpose „neliudija teismo nepriklausomumo sumenkinimo“.

„Pasislėpęs nuo kontrolės ir išvykęs iš gyvenamosios vietos nuteistasis gali būti sulaikytas 48 valandoms. Šis terminas gali būti pratęstas iki 30 parų. (...) Manau, Chimkų miesto teismo nutartis turėtų būti palikta nepakeista“, – sakė prokuroras.

Jis taip pat pažymėjo, kad nesutikimas su teismo sprendimu neliudija jo neteisėtumo.

Sprendimą skųs

A. Navalno gynyba ir toliau sieks jo paleidimo, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė opozicionieriaus advokatas Vadimas Kobzevas.

„Kreipsimės ir į kasacinį teismą, ir į EŽTT (Europos Žmogaus Teisių Teismą), kreipsimės visur“, – sakė jis.

Advokatė Olga Michailova savo ruožtu pažymėjo, kad „niekas neturėjo labai didelių vilčių, kad Navalnas bus paleistas“.

Vis tik ji viliasi, jog Europos teismas stos opozicionieriaus pusėn, nes, teisininkės nuomone, buvo pažeistos žmogaus teisės ir pagrindinės laisvės.

Chimkų miesto teismas sausio 18 dieną per išvažiuojamąjį posėdį policijos skyriuje nurodė suimti A. Navalną 30 parų.

Pernai gruodžio 29 dieną Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) paskelbė A. Navalno paiešką. Jis kaltinamas pažeidęs 2014 metais paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti šioje institucijoje.

2014 metų gruodžio 30 dieną Maskvos Zamoskvorecko rajono teismas pripažino A. Navalną ir jo brolį kaltais dėl sukčiavimo ir kosmetikos kompanijos „Yves Rocher“ lėšų grobstymo. Teismas skyrė A. Navalnui pusketvirtų metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę ir penkerių metų bandomąjį laikotarpį, o jo brolį Olegą pasiuntė į bendrojo režimo koloniją atlikti 3,5 metų įkalinimo bausmės.

Areštai ir bylos

Policija trečiadienį atliko kratas A. Navalno bute Maskvoje, taip pat jo sąjungininkų namuose dėl COVID-19 prevencijos taisyklių pažeidimų, galimai padarytų per praėjusią savaitę vykusius antivyriausybinius protestus.

A. Navalno įkurto Kovos su korupcijos fondo (FBK) vadovas Ivanas Ždanovas pranešė, kad opozicionieriaus artima bendražygė Liubov Sobol ir jo brolis Olegas buvo sulaikyti dviem paroms kaip įtariamieji Vidaus reikalų ministerijos iškeltoje byloje.

Be to, buvo atliktos kratos A. Navalno žmonos Julijos bute, taip pat savo tyrimais dėl Rusijos elito turtų pagarsėjusio FBK biure.

Policija taip pat apsilankė A. Navalno gydytojos Anastasijos Vasiljevos namuose; ji irgi sulaikyta 48 valandoms.

A. Vasiljevos atstovės spaudai socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip gydytojai skambinant pianinu Ludwigo van Beethoveno (Liudviko van Bethoveno) kūrinį, į jos namus atvyksta uniformuoti pareigūnai.

Dešimtys tūkstančių žmonių visoje Rusijoje praėjusį savaitgalį buvo išėję į gatves, siekdami palaikyti A. Navalną, įtariamą lygtinio nuteisimo 2014-ųjų byloje sąlygų pažeidimu ir dabar galintį sulaukti ilgesnės nei trejų metų laisvės atėmimo bausmės.

Valdžia grasina skirti baudas socialinės žiniasklaidos platformoms, tokioms kaip „Instagram“, „Twitter“ ir „TikTok“, už nurodymų trinti žinutes, raginančias jaunimą išeiti į gatves, nepaisymą.

Rusijoje draudžiama be leidimo rengti protesto akcijas, taip pat kviesti prie jų prisijungti jaunesnius nei 18 metų asmenis.

Kaip ketvirtadienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, vyriausybė nenori, kad socialiniai tinklai taptų „platformomis, kur skelbiama apie neteisėtus protestus“.

Rimtus nusikaltimus nagrinėjantis Tyrimų komitetas pareiškė iškėlęs bylą A. Navalno regioninio tinklo vadovui Leonidui Volkovui dėl įtarimų kviečiant jaunus žmones protestuoti.

„Pasirengęs sumokėti“

Opozicija planuoja sekmadienį surengti daugiau mitingų, kurie Maskvoje vyks šalia Federalinės saugumo tarnybos (FSB) būstinės. A. Navalno teigimu, ši agentūra mėgino prezidento Vladimiro Putino nurodymu jį nunuodyti.

Per praėjusį šeštadienį vykusius mitingus buvo sulaikyti beveik 4 tūkst. žmonių. Po tų demonstracijų taip pat buvo iškelta virtinė baudžiamųjų bylų.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos valdžia „regis, yra begėdiškai nusiteikusi pažeidinėti žmogaus teises tildydama savo kritikus“, o jos veiksmus pavadino „bailiu bandymu“ užkirsti kelią tolesniems A. Navalno šalininkų protestams.

Maskvos prokuratūra pranešė prieš sekmadienio mitingą išsiuntusi įspėjimus šešiems asmenims ir penkioms interneto platformoms, bet neatskleidė jų vardų ir pavadinimų.

Opozicija, nepaisydama valdžios daromo spaudimo ir arešto grėsmės, regis, šiuo metu nėra linkusi nusileisti.

L. Volkovas per susirašinėjimo platformą „Telegram“ pranešė, jog sekmadienio protestai įvyks, „nepaisant kratų ir naktinių apklausų, nepaisant praėjusią savaitę įvykdytų 4 tūkst. areštų, nepaisant Kremliaus propagandos melo ir bauginimo“.

Politikos analitikas Aleksandras Baunovas iš Maskvos Carnegie (Karnegio) centro sakė naujienų agentūrai AFP, kad A. Navalno besitęsiantis protestas prieš vyriausybę yra įrodymas, kad jis „pasirengęs sumokėti kainą, kad taptų tikra atsvara Putinui“.

„A. Navalnas dabar nori pasiruošti situacijai, kai jis, kaip pagrindinis opozicijos lyderis, galės tapti tikru pretendentu į valdžią“, – pažymėjo ekspertas.