Socialinis tinklas buvo griežtai kritikuojamas, kad nepakankamai stengėsi riboti dezinformaciją ir pagiežą, taip pat dėl savo algoritmo, skatinančio tokius įrašus dėl jų pritraukiamo dėmesio.

Socialinės žiniasklaidos milžinė savo vartotojams neberekomenduos grupių politinėmis temomis, trečiadienį sakė „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas. Tokiu būdu priemonė, įvesta per karingus JAV prezidento rinkimus, kuriuos laimėjo Joe Bidenas, tampa nuolatinė.

Silicio slėnio interneto milžinė taip pat ieško būdų mažinti politinio turinio, kurį vartotojams naujienų sraute siūlo jos automatizuotos sistemos, kiekį.

„Vis tiek sudarysime sąlygas žmonėms dalyvauti politinėse grupėse ir diskusijose, jei jie to nori“, – sakė M. Zuckerbergas, bet pridūrė, kad sprendimas mažinti politinio turinio kiekį vartotojų pagrindiniuose naujienų srautuose yra pastangų „mažinti temperatūrą ir nebeskatinti skaldančių kalbų“ dalis.

Feisbukas ilgą laiką buvo puiki terpė vartotojams ginčytis dėl pažiūrų ar burti aplink save taip pat galvojančius žmones.

„Tačiau tarp pagrindinių dalykų, kuriuos šiuo metu girdime iš savo bendruomenės, yra toks: žmonės nenori, kad politika ir rietenos užgožtų jų patirtį dėl mūsų paslaugų“, – sakė M. Zuckerbergas telekonferencijoje dėl firmos finansinių rezultatų.

„Planuojame ilgą laiką nerekomenduoti pilietinių ir politinių grupių, ir planuojame tokią politiką išplėsti visame pasaulyje“, – pridūrė jis.

D. Trumpo draudimas liks galioti?

Tokie planai paskelbti kompanijai svarstant, ar reikia toliau blokuoti buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo paskyrą dėl „maišto kurstymo“.

„Facebook“ ir „Instagram“ blokavo D. Trumpo paskyras, kai sausio 6 dieną jo šalininkai šturmavo JAV Kapitolijų. Dėl šios atakos Atstovų Rūmai prezidentui surengė beprecedentę antrą apkaltą.

Didžiausias pasaulio socialinis tinklas sprendimą paveda priimti jo nepriklausomai priežiūros tarybai, neoficialiai vadinamai jo „aukščiausiuoju teismu“. Jos priimtų sprendimų privalo laikytis net „Facebook“ vadovas M. Zuckerbergas.

„Manome, kad mūsų sprendimas buvo būtinas ir teisingas“, – tuo metu tinklaraštyje parašė bendrovės pirmininko pavaduotojas pasauliniams reikalams Nickas Cleggas.

„Facebook“ priežiūros taryba įgaliota priimti galutinius sprendimus dėl to, kas gali likti, o kas turi būti pašalinta iš didžiausio pasaulyje socialinio tinklo.

Šis organas buvo suformuotas praėjusių metų pabaigoje, kilus susirūpinimui dėl JAV prezidento rinkimus lydėjusios dezinformacijos ir manipuliacijų.

„Facebook“ kontrolės tarybą sudaro atstovai iš įvairių šalių; tarp jų esama teisininkų, žmogaus teisių aktyvistų, vienas Nobelio taikos premijos laureatas ir vienas buvęs Danijos premjeras.

D. Trumpo paskyros blokavimas sukėlė įvairių reakcijų. Vieni sakė, kad D. Trumpą reikėjo blokuoti daug anksčiau, kiti piktinosi, kad prezidentas buvo užtildytas internete.

„Facebook“ pozicija „niekada nereiškė, kad politikas gali sakyti, kas jam patinka“, tvirtino N. Cleggas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)