„FRONTEX sustabdė visas savo operacijas Vengrijoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė FRONTEX atstovas spaudai Chrisas Borowski.

FRONTEX būstinė yra Lenkijos sostinėje Varšuvoje.

„Mūsų bendros pastangos saugoti ES išorės sienas gali būti sėkmingos tik tuo atveju, jeigu užtikrinsime visišką mūsų bendradarbiavimo ir veiklos atitikimą ES įstatymams“, – sakė Ch. Borowski.

Europos Teisingumo Teismas gruodį nustatė virtinę trūkumų Vengrijos prieglobsčio procedūrose, įskaitant iš Serbijos atvykstančių migrantų neteisėtą deportavimą.

Teismas taip pat konstatavo, kad draudimas asmenims likti šalyje, kol vyksta jų apeliacijos svarstymo procesas, yra neteisėtas, ir kritikavo migrantų laikymą vadinamosiose tranzito zonose.

„Vengrija neįvykdė savo įsipareigojimų pagal ES teisės aktus dėl tarptautinės apsaugos suteikimo procedūrų“, – rašoma nutartyje.

Per 2015 metų krizės piką, kai tūkstančiai migrantų ir pabėgėlių plūdo į Pietryčių Europą, iš kur keliavo tolyn į šiaurę ir vakarus, Vengrija stojo jiems skersai kelio.

Griežtos antiimigracinės politikos besilaikanti ministro pirmininko Viktoro Orbano nacionalistų vyriausybė perkeldavo migrantus į tranzito zonas ir apribodavo jų galimybes prašytis prieglobsčio.

Tarp Budapešto ir Briuselio dažnai kyla ginčų dėl migracijos ir pabėgėlių politikos. V. Orbano vyriausybė kaltina Bendriją, kad ši bando priversti šalį sutikti su masine imigracija.

Vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad trečiadienį paskelbta žinia yra „sveikintina“.

Vengrijos Helsinkio komitetas (HHC) antradienį pranešė, kad nuo gruodžio, kai Europos Teisingumo Teismas paskelbė savo nutartį, Vengrija išsiuntė daugiau kaip 4 400 migrantų.

„FRONTEX sprendimas labai svarbus, nes ši agentūra niekada anksčiau nebuvo sustabdžiusi savo operacijų“, – sakė HCC atstovas Andrasas Ledereras.

Anot jo, FRONTEX buvo priversta imtis veiksmų, nes priešingu atveju rizikavo tapti „bendrininke“.

Pati FRONTEX žiniasklaidoje sulaukė kaltinimų dėl pagalbos Graikijos pasieniečiams vykdyti neteisėtą migrantų grąžinimą palei Graikijos jūrinę sieną su Turkija.

Agentūra atliko tyrimą dėl šių kaltinimų ir anksčiau šį mėnesį paskelbė neradusi jokių pažeidimų įrodymų.

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) taip pat pranešė vykdanti tyrimą FRONTEX atžvilgiu dėl šių ir kitų kaltinimų.