Įsigaliojus valstybės oficialiajame leidinyje paskelbtai teismo nutarčiai Lenkijoje nutraukti nėštumą leidžiama tik išžaginimo arba kraujomaišos atveju, taip pat kai kyla grėsmė motinos gyvybei.

Sostinėje Varšuvoje protestuotojai laikė įžiebtus raudonus deglus, mojavo su LGBT judėjimu siejamomis vaivorykštės spalvų vėliavomis ir nešė plakatus su užrašais „Tai reiškia karą“ ir „Laisvas pasirinkimas, o ne teroras“. Daugelis taip pat buvo iškėlę plakatus su raudono žaibo simboliu, naudojamu pasirinkimo laisvės šalininkų.

Į gatves išėjusios demonstrantų minios daugelyje miestų sutrikdė eismą.

Protestų banga kilo praėjusiais metais, Konstituciniam Tribunolui paskelbus, kad esami abortų įstatymai, leidžiantys nutraukti nėštumą vaisiaus sunkaus apsigimimo atveju, prieštarauja konstitucijai.

Protestuotojai nukreipė savo pyktį į valdančiąją konservatyvią partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), kurios deputatai kreipėsi į konstitucinį teismą.

Konservatyvios nacionalistinės vyriausybės palaikomas Konstitucinio teismo sprendimas įsigaliojo, vėlai trečiadienį jį paskelbtus Įstatymų dienraštyje.

Kiek anksčiau Konstitucinio Tribunolo tinklalapyje buvo paskelbti spalio 22-ąją priimtos nutarties motyvai.

„Pragaras vyriausybei“

Pernykštes demonstracijas organizavęs judėjimas „Moterų streikas“ paragino susirinkti į protestą prie Konstitucinio Tribunolo Varšuvoje.

„Šiandien išreikškite savo pyktį taip, kaip jums atrodo tinkama“, – per spaudos konferenciją sakė viena iš judėjimo steigėjų Marta Lempart. – Raginame visus išeiti į gatves.“

Ji sakė, kad teismo nutarties paskelbimas oficialiajame leidinyje prilygsta „nusikaltimui“.

Kita „Moterų streiko“ atstovė Klementyna Suchanow sakė: „Mobilizuojasi visa Lenkija, ne vien Varšuva. Esame pasirengę!“

„Kalbėdami apie pragarą moterims, galime kalbėti ir apie pragarą vyriausybei. Mes užkursime jums šį pragarą“, – pridūrė ji.

K. Suchanow ir M. Lempart buvo užsirišusio žalias skareles, tapusias teisės į abortus šalininkų simboliu Argentinoje, kur praeitą mėnesį nėštumo nutraukimas buvo įteisintas istoriniu sprendimu

Protestas Varšuvoje prasidėjo prie konstitucinio teismo būstinės, o vėliau dalyviai nužygiavo prie PiS būstinės.

„Jūs nelaimėsite“

Katalikiškoje Lenkijoje abortų įstatymai ir anksčiau buvo vieni griežčiausių Europoje.

Iki šiol 38 mln. gyventojų turinčioje Lenkijoje per metus būdavo teisėtai atliekama mažiau kaip 2 tūkst. nėštumo nutraukimo procedūrų. Moterų grupių skaičiavimu, apie 200 tūkst. moterų nutraukia nepageidaujamą nėštumą nelegaliai arba vyksta į užsienį.

Liberalios opozicinės partijos „Pilietinė platforma“ (PO) narys Borysas Budka sakė, kad teismo nutarties paskelbimas yra „provokacija“.

Tuo metu kairiojo Palikoto judėjimo narė Wanda Nowicka pareiškė: „Šio karo prieš moteris jūs nelaimėjote ir nelaimėsite.“

Vyriausybė atidėjo minėto nutarimo paskelbimą po visoje šalyje vykusių demonstracijų, vykusių nepaisant apribojimų dėl koronaviruso, draudžiančių mitingus.

Protestai, įsiplieskę Konstituciniam Tribunolui paskelbus išaiškinimą, pritraukdavo daug jaunimo ir greitai tapo galimybe išreikšti platesnį nusiteikimą prieš vyriausybę

Didžiausiose demonstracijose dalyvaudavo dešimtys tūkstančių žmonių. Organizatoriai šį judėjimą vadino naujosios kartos „revoliucija“ prieš nusistovėjusią padėtį, įskaitant Lenkijos Katalikų Bažnyčios hierarchų įtaką.

Tačiau sociologinių tyrimų ekspertai nurodė, kad lenkų „tylioji dauguma“ remia galiojančius abortų įstatymus ir kad tik nedidelė visuomenės dalis nori išplėsti teisę nutraukti nėštumą.

Vyriausybė gynė teismo nutartį, argumentuodama, kad ji užkirs kelią abortams dėl vadinamųjų eugenikos priežasčių. Tačiau žmogaus teisių gynėjai sako, kad dėl šio teismo sprendimo moterys bus priverstos tęsti nėštumą net tais atvejais, kai kūdikis gimęs neabejotinai mirs.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)