Sveikatos priežiūros organizacija „Maccabi Health Services“ ištyrė 50 777 vyresnių nei 60-ies žmonių grupę, paskiepytą gruodžio pabaigoje ir vėliau sausio viduryje.

Pirminiai duomenys rodo, kad praėjus dviem dienoms po antrojo skiepo naujų infekcijų ir hospitalizacijų mastas smuko maždaug 60 proc. nuo anksčiau pasiekto piko, skelbia mokslininkai.

Tendencija įgavo naują kryptį praėjus maždaug dviem savaitėms po pirmosios dozės, rodo analizė, kurią atliko „Maccabi“ Mokslinio ir inovacijų centras kartu su Izraelio medicinos mokslininkais iš „KI Institute“.

„Maccabi“ teigimu, tik 20 žmonių iš 128 600, gavusių dvi vakcinos dozes, praėjus savaitei susirgo Covid-19. Tai atitinka mažiau nei 0,01 proc. Iš užsikrėtusiųjų niekas nesusirgo sunkiai, niekam neprireikė gydymo ligoninėje. „Maccabi“ pabrėžė, kad tai preliminarūs rezultatai, tačiau jie teikia drąsos. „Pfizer“ kompanija yra nurodžiusi, kad jos vakcinos apsauga po antrojo skiepo siekia 95 proc.

Atskiras Izraelio tyrimas, kurio metu buvo ištirti sveikatos sistemos darbuotojai, paskiepyti dviem „Pfizer Inc.“ vakcinos dozėmis, nustatė padidėjusį antikūnų lygį beveik kiekvienam tyrimo dalyviui, o tai atitiko arba viršijo klinikinius rezultatus.

Izraelis didžiąja dalimi naudoja „Pfizer“ vakciną nuo pat gruodžio pabaigos, kai šalyje buvo pradėta imunizacijos kampanija. Šalis laikosi „Pfizer“ rekomendacijų antrą vakcinos dozę skirti praėjus trims savaitėms po pirmosios. Tad iki šiol pirmąją vakcinos dozę jau gavo apie 2,5 mln. žmonių, arba daugiau nei ketvirtadalis gyventojų, dar beveik milijonas žmonių jau paskiepyti antrąja doze.

Vaikai, jaunesni nei šešiolikos, kurių vakcinacijai nepritarta, sudaro apie 30 proc. visų 9,3 mln. šalies gyventojų.

Šalis šiuo metu tebegyvena karantino ritmu, - norint sukontroliuoti atsinaujinusį koronaviruso protrūkį, gruodžio pabaigoje buvo įvestas trečiasis karantinas. Iš viso Izraelyje nustatyta beveik 600 000 užsikrėtimų koronavirusine infekcija, daugiau nei 4 360 žmonių mirė.

Kaip greitai pajusime skiepijimo naudą?

Kaip teigia Izraelio, kuriame vykdoma sparčiausia pasaulyje gyventojų vakcinavimo kampanija, visuomenės sveikatos priežiūros ekspertai, vakcina labai greitai užkardo sunkius COVID-19 atvejus pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms.

Didelio tarptautinio susidomėjimo sulaukusioje ankstyvoje ataskaitoje „Maccabi Healthcare Services“ sausio pradžioje pranešė, kad, praėjus trims savaitėms po pirmo iš dviejų skiepų, naujų koronavirusų atvejų skaičius sumenko net 60 proc.

Tik buvo neaišku, ar skiepų naudą vienodai pajunta tie, kurie greičiausiai gana lengvai atlaikytų infekciją, ir tie, kuriems gresia sunki ligos eiga. Dabar „Maccabi“ bando atsakyti į klausimą, kurį nerimastingai kartoja ligoninės ir sveikatos apsaugos ministrai, baimindamiesi sveikatos priežiūros sistemų perkaitimo: kaip greitai COVID-19 pacientų skyriai pradės justi skiepijimo naudą?

Kaip atskleidžia „Maccabi“ pateikiami duomenys, ligoninėse naujų koronaviruso pacientų po vakcinacijos ima mažėti gana greitai. Suskaičiuota, kad atvejų pradeda mažėti maždaug nuo 18 dienos po to, kai žmonės gauna pirmą skiepą. Didžiausios Izraelio ligoninės – „Sheba Medical Center“ – infekcinių ligų skyriaus vadovė Galia Rahav teigia, kad minėtieji duomenys – „itin svarbūs“.

23-ąją dieną, o tai reiškia, kad praėjus dviem dienoms po antrojo skiepo, vyresnių nei 60 metų amžiaus grupėje į ligonines patenka net 60 proc. mažiau asmenų, nustatė „Maccabi“, atlikęs 50 tūkst. 777 pacientų stebėseną. Buvo lyginama į ligonines patenkančių skiepytų asmenų statistika pasitelkus septynių dienų kintamus vidurkius.

„Tai labai svarbūs duomenys. Jie neabejotinai turės įtakos, nes, kai sergančiųjų tiek daug ir plinta tiek daug skirtingų viruso atmainų, iš bendrų duomenų labai sunku išskirti, kokią įtaką daro skiepai. Analizuodami į ligoninę patenkančių vyresnio amžiaus asmenų, paskiepytų nuo koronaviruso statistiką, gauname labai vertingos informacijos“, – „The Times of Israel“ sakė su tyrimu nesusijusi G. Rahav.

Nepaisant to, ekspertė perspėja, kad iš dalies į ligonines patenka mažiau asmenų, nes pasiskiepiję žmonės laikosi karantino taisyklių, tad mažėja tiek sergančiųjų, tiek gydymo įstaigoje atsidūrusių skaičius.

Nauji duomenys taip pat pagrindžia ir ankstesnius „Maccabi“ teiginius, jog po trijų savaičių 60 proc. sumenksta infekcijų skaičiai, o tą patį įrodo ir duomenys iš vyresnių nei 60 metų asmenų grupės.

„Maccabi“ grafike matoma reali infekcijos situacija Izraelyje: pasirodo, iki 13 dienos po skiepo vyresnių nei 60 metų amžiaus grupėje infekcijų skaičius atrodo panašiai kaip ir nesiskiepijusios to paties amžiaus populiacijos. Tada atsiveria tarpas, o 23 dieną po skiepo iš visų 50 tūkst. 777 asmenų per dieną naujų atvejų – 18, o tarp paskiepytų – tik šeši nauji atvejai.