ES teigia, kad teisėjų drausmės bylų kolegija kelia grėsmę šalies teismų nepriklausomumui.

2017 m. įkurta teisėjus sankcionuojanti kolegija, kurios narius skiria šalies vyriausybė, yra viena iš daugelio Lenkijos dešiniųjų pažiūrų „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijos paskelbtų teisinių reformų.

„Aukščiausiojo Teismo teisėjų drausmės bylų kolegija ir toliau varžo Lenkijos teisėjus ir kelia grėsmę jų nepriklausomumui“, – pranešime teigė už teisingumą atsakingas ES komisaras Didieras Reyndersas.

„Esu pasiryžęs imtis griežtų veiksmų ir užtikrinti, kad visi teismai ES veiktų visiškai nepriklausomai, kaip yra reikalaujama ES teisėje“, – teigė jis.

EK davė Lenkijai mėnesį, per kurį šalis „turi imtis reikalingų priemonių, kad tai atitiktų ES įstatymus“, ir perspėjo, kad gali Lenkiją dar kartą paduoti į Europos Teisingumo Teismą.

„Šiandienos sprendimas yra didelis žingsnis, kuris, esu įsitikinęs, atneš vaisių“, – teigė D. Reyndersas.

ES sprendimas yra dalis balandžio mėnesį pradėtos pažeidimų procedūros Lenkijos atžvilgiu dalis.

„EK mano, kad Lenkija pažeidžia ES teisės principus, leisdama teisėjų drausmės bylų kolegijai priimti sprendimus, kurie tiesiogiai paveikia teisėjus ir jų darbą“, – teigiama trečiadienį paskelbtame pareiškime.

„Vien faktas, kad teisėjams tenka stoti prieš instituciją, kurios nepriklausomumas nėra garantuotas, turi neigiamų pasekmių teisėjams ir gali pakirsti jų pačių nepriklausomumą“, – priduriama dokumente.

Drausmės bylų kolegijos veikla jau ir taip yra ginčų objektas, nes ETT balandį nurodė Lenkijai sustabdyti šios institucijos darbą, kol bus paskelbtas galutinis nutarimas dėl klausimų, susijusių su jos nešališkumu.

PiS teigimu, teisinės sistemos reformos yra būtinos norint pažaboti korupciją teismų sistemoje, tebetemdomoje komunizmo šešėlio, tačiau kritikai pačioje Lenkijoje ir užsienyje tvirtina, kad tokios iniciatyvos kelia pavojų teisės viršenybei.

2017 metais Europos Sąjunga dėl šių reformų Varšuvos atžvilgiu pradėjo precedento neturinčią procedūrą, po kurios šalis gali netekti savo balso Bendrijos institucijose.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)