G. Conte atsistatydino antradienį, nes dėl nesutarimų valdančiojoje koalicijoje prarado parlamentinę daugumą, bet tikisi grįžti į premjero postą naujoje, stipresnėje vyriausybėje.

Prezidentas Sergio Mattarella, Italijos politinių krizių aukščiausiasis arbitras, paprašė G. Conte toliau dirbti, kol jis išsiaiškins, kas turėtų vadovauti vyriausybei.

Prezidentas turi susitikti su abejų parlamento rūmų pirmininkais, o ketvirtadienį ir penktadienį derėsis su partijų lyderiais.

Vyriausybė žlugo Italijai svarbiu metu, siekiant parengti 220 mlrd. eurų išlaidų planą Europos Sąjungos lėšoms, kurios turi padėti šaliai atsigauti po koronaviruso krizės.

Pandemija skaudžiai smogė Italijai, sukeldama didelę trečios pagal dydį euro zonos ekonomikos recesiją ir pareikalaudama daugiau kaip 86 tūkst. žmonių gyvybių.

Dabartinės valdančiosios partijos, tarp jų populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) ir centro kairės Demokratų partija (PD), tikisi išsilaikyti valdžioje ir išvengti pirmalaikių rinkimų.

Visuomenės apklausos rodo, kad tokiu atveju valdžią laimėtų opozicijos koalicija, kuriai priklauso Silvio Berlusconi „Forza Italia“ ir Matteo Salvini dešiniojo sparno „Lyga“.

Tačiau naujos vyriausybės formavimas reikštų, kad tektų vėl dirbti su buvusio premjero Matteo Renzi partija „Italia Viva“, kuri sukėlė dabartinę krizę pasitraukusi iš koalicijos kilus ginčui dėl kovos su pandemija.

G. Conte, kuris atšaukė trečiadieniui planuotą kalbą Pasaulio ekonomikos forume, atsistatydinęs pasakė, kad Italijai reikia „aiškios perspektyvos ir didesnę bei saugesnę daugumą turinčios vyriausybės“.

„Mano atsistatydinimas pasitarnauja šiai galimybei: naujos vyriausybės, galinčios pasiūlyti nacionalinio išgelbėjimo perspektyvą, formavimui“, – antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ parašė jis.

Vis dėl to G. Conte, kuris iki 2018 metų rinkimų buvo politikoje menkai žinomas teisės profesorius, pripažino, kad pats nebūtinai jai vadovaus.

„Vienintelis iš tiesų svarbus dalykas, nepriklausomai nuo to, kas bus pašauktas vadovauti Italijai, yra tas, kad Respublika vėl galėtų iškelti galvą“, – rašė jis.