Netrukus po to, kai atsiėmė politinio prieglobsčio Jungtinėse Valstijose prašymą, 60 metų Lucia Pinochet Hiriart buvo išsiųsta į Argentiną - paskutinę šalį, iš kurios atskrido į JAV.

Pasak pareigūnų, L.Pinochet Hiriart Jungtinėse Valstijose iš pradžių prašė politinio prieglobsčio. Tačiau, kaip prieš tai nurodė vienas nacionalinio saugumo departamento pareigūnas, penktadienį šį prašymą atsiėmė.

L.Pinochet Hiriart, jos tėvams ir vienam broliui bei dviem seserims dėl slaptų milijoninių tėvo sąskaitų banke pateikti oficialūs kaltinimai vengimu mokėti mokesčius.

Amerikiečių pareigūnai tikino nežinantys, kodėl L.Pinochet Hiriart nusprendė atsiimti politinio prieglobsčio prašymą. Tam, kad Jungtinėse Valstijose gautų prieglobstį, asmuo turi įrodyti, jog grįžęs į gimtąją šalį būtų persekiojamas.

Čilės pareigūnai ketvirtadienį pareiškė esą įsitikinę, jog Jungtinės Valstijos atmes L.Pinochet Hiriart politinio prieglobsčio prašymą. Oficialiojo Santjago nuomone, buvusi diktatoriaus dukra slapstosi nuo teisingumo.

Čilėje išplėtus teisminį tyrimą dėl Pinochetų šeimos vengimo mokėti mokesčius ir sukčiavimo, L.Pinochet Hiriart kaltinama nedeklaravusi maždaug 1 mln. dolerių (2,85 mln. litų) mokesčių ir juos nuslėpusi bei klastojusi dokumentus.

Sekmadienį L.Pinochet Hiriart iš Čilės automobiliu pabėgo į kaimyninę Argentiną, o pirmadienį jos motina ir broliai bei seserys buvo suimti pateikus kaltinimus mokesčių vengimu ir sukčiavimu.

Dabar jau 91 metus einantis Augusto Pinochetas valdžią Čilėje užgrobė per karinį pučą 1973-aisiais, nuvertęs tuometį išrinktą prezidentą socialistą Salvadorą Allende. A.Pinochetas kaltinamas per 17 režimo metų įsakęs nužudyti apie 3000 savo politinių oponentų, o dešimtis tūkstančių nurodęs kankinti.

Praėjusiais metais jis buvo apkaltintas vyriausybei esą nesumokėjęs 27 mln. dolerių (78 mln. litų) mokesčių, kuriuos slėpė užsienio bankų sąskaitose. Prokurorai teigia, kad A.Pinochetas ir jo šeima milijonus dolerių laikė daugiau kaip šimte banko sąskaitų už Čilės ribų.

Pasak apžvalgininkų, A.Pinochetas prieš teismą galiausiai gali stoti dėl nusikaltimų, susijusių su mokesčiais, o ne žmogaus teisių pažeidimais, kadangi pastarieji kaltinimai teismuose įstrigo dėl prastos jo sveikatos.