Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas po derybų su iraniečių kolega išreiškė viltį, kad „Jungtinės Valstijos vėl pradės visiškai laikytis atitinkamos Saugumo Tarybos rezoliucijos, sudarydamos sąlygas Iranui vykdyti savo įsipareigojimus pagal branduolinį susitarimą“.

Šį susitarimą 2015 metais sudarė Iranas, JAV, Kinija, Rusija, Britanija, Prancūzija ir Vokietija.

Pagal susitarimą buvo numatytas sankcijų Iranui sušvelninimas mainais į Teherano branduolinių ambicijų apribojimą ir garantijas, kad jis nesieks branduolinių ginklų. Iranas tvirtina, kad vykdo tik civilinę branduolinės energetikos programą.

Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA) vadinamas susitarimas didžia dalimi žlugo buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui vienašališkai išvedus Vašingtoną iš šio susitarimo ir pagal „maksimalaus spaudimo“ politiką nurodžius savo pareigūnams sugrąžinti sankcijas Teheranui.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas antradienį atkartojo Rusijos poziciją, nurodydamas, kad jei Vašingtonas panaikins sankcijas Iranui, šis „vėl visiškai vykdys savo įsipareigojimus“ pagal JCPOA.

Vašingtonas yra užsiminęs apie pasirengimą vėl prisidėti prie susitarimo, o prezidento Joe Bideno kandidatas į valstybės sekretorius Anthony Blinkenas per paskyrimo svarstymą Senate šį mėnesį sakė, kad dėl D. Trumpo politikos Iranas „tapo pavojingesnis“.

Paryžius: Iranas turi laikytis branduolinio susitarimo, kad prie jo sugrįžtų JAV

Irano vyriausybė turi laikytis 2015 metais sudaryto daugiašalio susitarimo, ribojančio jo branduolinę programą, sąlygų, kad JAV vėl taptų šios sutarties šalimi, antradienį pareiškė vienas Prancūzijos prezidentūros pareigūnas.

„Jeigu jie rimtai žiūri į derybas ir nori sulaukti naujų visų JCPOA dalyvių įsipareigojimų, visų pirma jie turi susilaikyti nuo tolesnių provokacijų ir, antra, jie turi gerbti tai, ko nebegerbia“ kalbant apie prisiimtus įsipareigojimus, su anonimiškumo sąlyga kalbėjo pareigūnas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)