N. Pelosi, aukščiausio rango demokratė Kongrese, praėjusią savaitę pažadėjo, kad teismas, turintis prasidėti antrą vasario savaitę, vyks. „Nemanau, kad ilgai užtruks, bet privalome tai padaryti“, – sakė ji.

Tačiau Kongreso respublikonai savaitgalį užsiminė, kad demokratams gali būti sunku nuteisti D. Trumpą dėl jo šalininkų įsiveržimo į Kongresą anksčiau šį mėnesį. Per tas riaušes žuvo penki žmonės.

Įtakingos D. Trumpo partijos figūros atmeta politinius ir konstitucinius argumentus, todėl kyla abejonių, kad demokratams, turintiems 50 iš 100 vietų Senate, pavyks užsitikrinti 17 respublikonų balsų ir pasiekti dviejų trečdalių daugumą, kurios reikia D. Trumpui nuteisti.

„Manau, kad šis teismas kvailas. Manau, jis duoda priešingus rezultatus. Šioje šalyje ir taip liepsnoja ugnis, o čia tarsi paimtume benzino ir šliūkšteltume į ją“, – sekmadienį televizijai „Fox News“ sakė Senato Žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Marco Rubio.

Jis pripažino, kad D. Trumpui, kuris ragino tūkstančius savo šalininkų suvažiuoti į Vašingtoną ir protestuoti prieš Joe Bideno rinkimų pergalės patvirtinimą Kongrese, „tenka tam tikra atsakomybė už tai, kas įvyko“.

Tačiau naujas šio klausimo kurstymas galėtų tik pakenkti šaliai, sakė M. Rubio, kuris per 2016 metų pirminius respublikonų rinkimus varžėsi su D. Trumpu dėl kandidato į prezidentus statuso.

Konstitucinis klausimas

Kiti respublikonai teigia, kad Senatas neturi įgaliojimų teisti D. Trumpą kaip privatų asmenį, nes jis toks yra.

Senatorius respublikonas Mike'as Roundsas interviu NBC televizijos laidai „Meet the Press“ sakė, kad konstitucija nenumato apkaltos buvusiam prezidentui.

Tačiau respublikonų senatorius Mittas Romney, D. Trumpo kritikas ir 2012 metų Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus, televizijai CNN pareiškė, kad „vyraujanti teisinė nuomonė yra ta, kad apkaltos teismas, prezidentui baigus tarnybą, atitinka konstituciją. Aš manau, kad taip ir yra“, – sakė jis.

Jutos senatorius, vienintelis respublikonas, balsavęs už D. Trumpo pripažinimą kaltu pirmajame jo apkaltos teisme – užsiminė, kad ir dabar gali laikytis šios pozicijos.

M. Romney sakė manantis, kad „tai, kuo jis yra įtariamas ir tai, ką mes matėme, yra kurstymas maištauti, tai yra apkaltos vertas nusižengimas. Jeigu ne – tai kas tai yra?“.

Kapitolijuje kilusių riaušių vaizdo įrašai, apskrieję visą pasaulį, taip pat ankstesni D. Trumpo raginimai miniai „kovoti“ už jo prezidentavimą, sunkina gynybos darbą.

Jo bylą gali dar labiau komplikuoti penktadienį „The New York Times“ pasirodęs pranešimas, kad D. Trumpas svarstė pakeisti JAV generalinį prokurorą žemo rango pareigūnu, palaikantį jo pastangas anuliuoti rinkimų rezultatus.

Nesikišimo politika

J. Bidenas viešai yra linkęs laikytis nesikišimo į apkaltą politikos. Jis nori pagrindinį dėmesį skirti pažangai kovojant su koronaviruso pandemija ir nualintos ekonomikos atgaivinimui.

J. Bideno atstovė Jen Psaki sakė, kad, prezidento „nuomone, Senatas ir Kongresas turi nuspręsti, kaip jie patrauks buvusį prezidentą atsakomybėn“.

Demokratams ruošiant bylą prieš D. Trumpą, viena iš ją pristatysiančiųjų Senate – demokratė Madeleine Dean – sakė turinti vilties, kad procesas vyks greitai.

„Tikiuosi, kad jis vyks greičiau“ nei 2020 metų apkaltos teismas, užtrukęs 21 dieną, sakė ji CNN.

Šis teismas bus tikras išbandymas senatoriams. Demokratai tikisi dalį kiekvienos posėdžių dienos skirti eiliniams reikalams, tačiau paprastai dėl D. Trumpo kylančios aistros gali pakirsti bet kokias abiejų partijų bendradarbiavimo pastangas.

Pasak M. Dean, ji buvo Atstovų Rūmuose tuo „siaubą keliančiu momentu“, kai įsiveržusi gauja pradėjo belstis į salės duris, skanduodami „Pakarti viceprezidentą [Mike'ą] Pence'ą“.

Pasak jos, demokratai reikalaus, kad D. Trumpas atsakytų už „ypač bjaurų prezidentinį nusikaltimą“.

Sausio 13-ąją, likus vos savaitei iki respublikono prezidento kadencijos pabaigos, Atstovų Rūmai paskelbė D. Trumpui beprecedentę antrąją apkaltą dėl „maišto kurstymo“.

Apkaltos straipsnis bus perduotas ir perskaitytas Senate pirmadienį 19 val. vietos (antradienį 2 val. Lietuvos) laiku. Kitą dieną 100 Senato rūmų narių duos prisiekusiųjų priesaiką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)