„Baltarusijos Respublikos ginkluotosiose pajėgose, vadovaujant Generalinio štabo viršininkui – gynybos ministro pirmajam pavaduotojui, prasidėjo išsamus ginkluotųjų pajėgų kovinės ir mobilizacinės parengties patikrinimas“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ informavo ministerija.

Anot institucijos, pagrindinis patikros tikslas yra „padidinti junginių kovinės ir mobilizacinės parengties lygį, taip pat karinių dalinių gebėjimą vykdyti savo užduotis šiuolaikinėmis sąlygomis“.

„Kariuomenės veiksmai bus atliekami beveik visuose ginkluotųjų pajėgų poligonuose ir atskiruose reljefo ruožuose. Atsižvelgiant į vykdomų užduočių specifiką, kariuomenė turės veikti skirtingomis sąlygomis – įveikti vandens kliūtis, dieną ir naktį vykdyti kovinio rengimo užduotis tiek miško masyvuose, tiek gyvenvietėse “, – pažymėjo Gynybos ministerija.

Patikrinimą planuojama užbaigti pratybomis, per kurias bus naudojami koviniai šaudmenys.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti. Opozicija jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Baltarusijoje praėjusį savaitgalį per antivyriausybinius protestus buvo sulaikyta daugiau kaip 150 žmonių, iš jų 139 – Minske, pranešė pranešė žmogaus teisių organizacija „Viasna“.

Dauguma asmenų (per 110) buvo sulaikyti šeštadienį.

Žmonės taip pat buvo areštuojami Breste, Gardine, Maladečinoje, Lydoje ir Naugarde.

Tarp sulaikytųjų Minske yra onkologė Nadzeja Piatrouskaja, taip pat iniciatyvos „Gatvės medicina“ aktyvistės Karyna Radčanka ir Taciana Loboza.