„Atleiskite, mane prieš penkias minutes iki to įvykio užliejo dujos, mano skydelis aprasojo, tad aš nemačiau, kas vyksta“, – kalbėjo policininkas, moteriai įteikdamas gėlių puokštę.


Tačiau paplitusiuose vaizdo įrašuose matyti, kad policininko atsiprašymo versija – melaginga.

Kaip rašo meduza.io, sausio 23-osios vakarą „Fontanka“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip Sukilimo aikštėje Sankt Peterburge moteris mėgina paklausti policininkų, kodėl jie suėmė protestuotoją.


Tada vienas iš pareigūnų smogia jai į pilvą, moteris nukrenta ir galva trenkiasi į asfaltą. Vėliau paaiškėjo, kad nukentėjusioji – 54-erių Margarita Judina. Galvos traumą patyrusi moteris paguldyta į Sankt Peterburgo Džanelidzės mokslo tyrimų instituto ligoninę. Vaizdo įraše aiškiai matyti, kad tuo metu, kai policininkas smogia moteriai, jo šalmo skydelis pakeltas.

Projekto „Readovka“ leidėjas Aleksejus Kostylevas savo „Telegram“ kanale paskelbė vaizdo įrašą, kuriame įvykiai Sukilimo aikštėje užfiksuoti kitu rakursu. Iš šių vaizdų neatrodo, kad policijos pareigūnas sunkiai orientavosi aplinkoje.

Atsiprašymo vaizdo įraše nematyti pareigūno veido, jo pavardė nenurodyta. Taip pat neaišku, ar jam buvo taikytos dar kokios nors sankcijos, išskyrus atsiprašymą. Atsiprašymo išvakarėse policija ir prokuratūra ėmėsi aiškintis incidento detales. O Vidaus reikalų ministerija sausio 24 d. rytą pareiškė, kad per naktį negalėjo nustatyti vaizdo įraše užfiksuoto savo darbuotojo tapatybės.

„Čia ne trumpo nuotolio plaukimas baseine. Patikrinimai per naktį neatliekami“, – pabrėžė institucija. Maždaug tuo pačiu metu portalas „Mash“ „Telegram“ paskelbė garso įrašą. Jame užfiksuota, kaip Vidaus reikalų ministerijos Sankt Peterburgo būstinės vadovas Sergejus Muzyka atsiprašo M. Judinos ir žada surasti ją sužalojusį pareigūną.

Prieš tai Dūmos informacijos politikos komiteto pirmininkas Aleksandras Chinšteinas savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad institucijos vadovybė nusprendė atleisti Rusijos nacionalinės gvardijos pareigūną, besižavėjusį M. Judiną sumušusio kolegos veiksmais. „Readovka“ „Telegram“ kanale nustatyta, kad tai yra 20-metis Valerijus Zubovskis.


Jis savo „Instagram“ paskyroje paskelbė vaizdo įrašą ir tai, kas nutiko M. Judinai, pakomentavo taip: „***** [Nereikia] pastoti mums kelio!“ Sužinojęs naujieną apie savo atleidimą, V. Zubovskis „Instagram“ paskyrą ištrynė.

Apie jauno vyriškio atleidimą sausio 24 d. parašė Dūmos deputatas A. Chinšteinas. Vaizdo įrašas Maskvos gyventojo „Instagram“ paskyroje pasirodė dar šios dienos išvakarėse. Jis įdėjo ištrauką iš Sankt Peterburgo centre įvykusį incidentą užfiksavusio vaizdo įrašo, taip pat įrašė savo juoką ir necenzūriniais žodžiais pridūrė, kad nereikia „pastoti mums kelio“, rašo fontanka.ru.

„Tai samdomas 107-ojo pulko 55-osios divizijos Rusijos nacionalinės gvardijos karys. Skambinau institucijos vadovybei. Jau priimtas sprendimas jį atleisti. Jaunuolis, nesipiktinantis, kad be jokios priežasties mušama jam į motinas tinkanti moteris, o tuo besižavintis, negali tarnauti Rusijos nacionalinėje gvardijoje“, – pareiškė A. Chinšteinas.

Sausio 24 d. pasirodė prieštaringos informacijos apie M. Judinos būklę. Ryte vyriausiasis Sankt Peterburgo Džanelidzės mokslo tyrimų instituto ligoninės, kurioje po incidento atsidūrė M. Judina, gydytojas Vadimas Manukovskis „Telegram“ kanale „Padjom“ paskelbė, kad moteris jaučiasi „puikiai“. O portalas „Baza“ pranešė, jog M. Judinai naktį pablogėjo ir ji atsidūrė reanimacijoje. Pats V. Manukovskis vėliau savo žodžius apie „puikią“ būklę neigė.

„RIA Novosti“ iš ligoninės patvirtino, kad moteris yra reanimacijoje. Tiesa, valstybinė naujienų gantūra „RIA Novosti“ rašė, kad policijos pareigūnas, „neva“ sumušęs moterį, „mostelėjo gumine lazda“ jos pusėn, nors vaizdo įraše aiškiai matyti, kaip jis smarkiai spiria jai į pilvą.

Vakare V. Manukovskis RBK pranešė, kad moteris išleidžiama iš ligoninės.

Po šeštadienį įvairiuose Rusijos miestuose įvykusių demonstracijų, kurių dalyviai reiškė paramą suimtam Kremliaus kritikui A. Navalnui ir per kuriuos, nepriklausomos stebėjimo grupės „OVD Info“ sekmadienį paskelbtais duomenimis, buvo sulaikyta per 3,3 tūkst. protestuotojų, prokuratūra pradėjo tyrimą dėl galimo teisėsaugos pareigūnų smurto.

A. Navalnui paraginus protestuoti prieš prezidento Vladimiro Putino valdymą, į gatves visoje šalyje šeštadienį išėjo dešimtys tūkstančių žmonių, o Maskvoje policija susirėmė su demonstrantais.

Charizmatiškiausias V. Putino kritikas buvo sulaikytas prieš savaitę Maskvos oro uoste, kai atvyko iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius pareiškė, kad pasikėsinimą į jo gyvybę organizavo Kremlius.

Opozicijos mitingus stebinti „OVD Info“ sekmadienį pranešė, jog policija dešimtyse miestų suėmė mažiausiai 3 324 demonstrantus. Grupės duomenimis, Maskvoje buvo sulaikyta 1 320 žmonių, o Sankt Peterburge – 490.

Sulaikymų per opozicijos mitingus skaičius buvo didžiausias šiuolaikinės Rusijos istorijoje.

Per mitingus sostinėje ir Sankt Peterburge buvo sužeista nemažai protestuotojų.

Sankt Peterburgo prokuratūra vėlų šeštadienio vakarą paskelbtame pranešime nurodė atliekanti tyrimą dėl pažeidimų, įskaitant „teisėsaugos pareigūnų“ pažeidimus ir jėgos panaudojimą prieš nenustatytos tapatybės moterį.

Maskvos sveikatos apsaugos departamento spaudos tarnyba sekmadienį pareiškė, jog sostinės ligoninėse nebėra nė vieno nukentėjusiojo per šeštadienį įvykusias nesankcionuotas protesto akcijas – visi jie esą išleisti namo.

„Sausio 23 dieną po nesankcionuotų mitingų į miesto ligoninių priimamuosius buvo atvežti 29 žmonės. Visiems pacientams buvo suteikta būtina medicininė pagalba. Tolesnio gydymo stacionare niekam nereikėjo“, – nurodoma tarnybos pranešime.

Tuo tarpu naujienų agentūros „Interfax“ informuoti šaltiniai pranešė, jog medicininės pagalbos prireikė 60 protestų dalyvių.

Šeštadienio protestai įgavo beprecedentį geografinį mastą – į gatves išėjo protestuotojai daugiau kaip 100 miestų visoje šalyje.

Ruošiantis demonstracijoms A. Navalno komanda per „YouTube“ paskelbė reportažą, kuriame apžvelgiamas tyrimas dėl V. Putinui priklausančio prabangaus komplekso Juodosios jūros pakrantėje ir paragino opozicijos šalininkus išeiti į gatves.

Reportaže apie „Putino rūmus“ teigiama, kad Rusijos prezidentui priklauso 17 691 kvadratinio metro ploto valda – 39 kartus didesnis už Monako Kunigaikštystę.

Beveik dviejų valandų trukmės vaizdo reportažas nuo antradienio buvo peržiūrėtas beveik 78 milijonus kartų ir tapo žiūrimiausiu Kremliaus kritiko tyrimo filmu „YouTube“ platformoje.

Kremlius paneigė, kad valda priklauso V. Putinui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (707)