Nuo praeito amžiaus 8-o dešimtmečio regione veikiantis frontas POLISARIO paskelbė, kad bombardavo Gergerato rajoną – sienos tarp Vakarų Sacharos ir Mauritanijos kirtimo vietą Jungtinių Tautų patruliuojamoje buferinėje zonoje.

Naujienų agentūra AFP negalėjo gauti nepriklausomo patvirtinimo dėl šių raketinių smūgių ar galimų aukų atokiame dykumų rajone, kuris iš esmės yra nepasiekiamas žurnalistams.

„Karas tęsis ir bus eskaluojamas. Šio karo taikiniai yra visos Maroko armijos pozicijos“, – telefonu AFP sakė POLISARIO aukšto rango saugumo pareigūnas Sidi Ouldas Loukalas.

Tačiau vienas Maroko pareigūnas AFP tvirtino, kad būta tik „varginančios ugnies“, ir sakė, kad sukilėlių pranešimas yra „propagandos karo“ dalis, o „padėtis yra normali“.

Dėl Vakarų Sacharos – buvusios ispanų kolonijos – nuo 8-ojo dešimtmečio varžosi Marokas, kontroliuojantis tris ketvirtadalius šios teritorijos, ir Alžyro remiamas POLISARIO, reikalaujantis nepriklausomybės.

JT remiamas politinis procesas sustojo 2019 metų kovą, abi šalis skiria 2,7 tūkst. km smėlynų zona.

Įtampa smarkiai padidėjo Marokui lapkričio 13 dieną nusiuntus karių į buferinę zoną atidaryti separatistų ankstesnį mėnesį blokuoto vienintelio kelio, vedančio iš Maroko į Mauritaniją ir likusią Vakarų Afrikos dalį.

POLISARIO atsakydamas paskelbė, kad 1991 metų ugnies nutraukimas nebegalioja, ir teigė, kad to kelio paliaubų pasirašymo metu nebuvo, todėl jis yra neteisėtas.

Vėliau būta pranešimų, kad šalys reguliariai susišaudo palei demarkacinę liniją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)