A. Navalnas, laikomas garsiausiu ilgamečiu prezidento Vladimiro Putino priešininku, buvo sulaikytas sausio 17 dieną, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius pareiškė, kad pasikėsinimą į jo gyvybę organizavo Kremlius.

Tuo tarpu Rusijos teisėsaugos institucijos tvirtina, esą būdamas Vokietijoje A. Navalnas pažeidė lygtinės bausmės, skirtos baudžiamojoje byloje, kuri, pasak politiko, buvo neteisėta, sąlygas.

Vasario pradžioje turėtų įvykti teismas, kuris nuspręs, ar A. Navalnas turės atlikti trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Tinklalapio „OVD-Info“, renkančio informaciją apie areštus per politinius protestus Rusijoje, duomenimis, Tolimuosiuose Rytuose ir Sibire vykusių protestų metu buvo sulaikyta beveik 800 žmonių

Kaip praneša naujienų portalas „Meduza“, A. Navalno palaikymo akcijos tai pat rengiamos beveik 50-yje užsienio miestų, įskaitant Paryžių, Romą, Tel Avivą, Niujorką ir Amsterdamą.

Keli tūkstančiai žmonių dalyvavo protesto akte Jekaterinburge, ketvirtame pagal dydį Rusijos mieste, taip pat Vladivostoke, Južno-Sachalinske ir Novosibirske.

Pranešama, kad trylika žmonių buvo sulaikyti protesto metu Jakutske – šiame Rytų Sibiro mieste protestai vyko nepaisant -50 laipsnių speigo.

Maskvoje, artėjant planuotai protesto pradžiai, tūkstančiai žmonių patraukė link Puškino aikštės sostinės centre.

Policijos viešojo informavimo sistema reguliariai skelbia pranešimus, raginančius žmones laikytis atstumo vienas nuo kito dėl koronaviruso ir pranešančius, kad protestas nebuvo sankcionuotas.

Šalmus ir kitas apsaugines priemones dėvintys riaušių pareigūnai pasirinktinai sulaiko žmones iš minios ir veda juos į policijos autobusus.

A. Navalno žmona Julija Navalnaja per „Instagram“ pranešė, kad ją taip pat sulaikė policija.

„Atleiskite už blogą kokybę. [Milicijos furgone] labai blogas apšvietimas“, – žinutėje prie savo asmenukės tamsiame fone, kuriame taip pat matyti dalis grotuoto lango, rašė J. Navalnaja.

Maskvos policija ketvirtadienį sulaikė tris pagrindinius A. Navalno bendražygius, dviem iš kurių skirtas devynių ir dešimties parų areštas.

Ruošiantis demonstracijoms A. Navalno komanda per „YouTube“ paskelbė reportažą, kuriame apžvelgiamas tyrimas dėl esą V. Putinui priklausančio prabangaus komplekso Juodosios jūros pakrantėje ir paragino opozicijos šalininkus išeiti į gatves.

Reportaže apie „Putino rūmus“ teigiama, kad Rusijos prezidentui priklauso 17 691 kvadratinio metro ploto valda – 39 kartus didesnis už Monako Kunigaikštystę.

Beveik dviejų valandų trukmės vaizdo reportažas nuo antradienio buvo peržiūrėtas daugiau nei 65 milijonus kartų ir tapo žiūrimiausiu Kremliaus kritiko tyrimo filmu „YouTube“ platformoje.

Kremlius paneigė, kad valda priklauso V. Putinui.

Valdžia pažadėjo griežtai kovoti ir pasitelkti policiją sakydama, kad nesankcionuoti viešieji renginiai bus „nedelsiant numalšinti“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)