Atstovų Rūmų demokratai, praėjusią savaitę nubalsavę už D. Trumpo apkaltą dėl žmonių gyvybių pareikalavusio jo šalininkų įsiveržimo į JAV Kapitolijų sausio 6 dieną, leido suprasti norintys, kad procesas prasidėtų kiek įmanoma greičiau.

Anot jų, darbą pradėjus naujam prezidentui Joe Bidenui, būtina greičiau užbaigti šį reikalą, kad šalis ir Kongresas galėtų judėti pirmyn.

Tačiau ketvirtadienį vakare išplatintame pareiškime M. McConnellas nurodė, kad terminas turėtų būti ilgesnis. Pagal jo planą, Atstovų Rūmai apkaltos straipsnį turėtų perduoti Senatui ateinančią savaitę, sausio 28 dieną, pradėdami pirmą teismo etapą. Tuomet Senatas D. Trumpo gynybos komandai ir Atstovų Rūmų paskirtiems kaltintojams turėtų skirti dvi savaites bylos santraukai pateikti. Argumentų dėstymas turėtų prasidėti vasario viduryje.

„Senato respublikonai vieningai pasisako už principą, kad Senatas, prezidentūra ir pats buvęs prezidentas D. Trumpas nusipelnė nuodugnaus ir sąžiningo proceso, per kurį būtų gerbiamos jo teisės ir iškilę rimti faktiniai, teisiniai bei konstituciniai klausimai“, ypač atsižvelgiant į beprecedentę proceso Atstovų Rūmuose spartą, sakė M. McConnellas

Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeras nagrinėja planą ir aptars jį su M. McConnellu, sakė jo atstovas. Lyderiai taip pat derasi, kaip dirbs Senatas, kuriame abi partijos turi po 50 vietų, ir kaip jie subalansuos kitus prioritetus.

Kai kurie demokratai galėtų pritarti apkaltos teismo atidėjimui, nes Senatas turėtų daugiau laiko patvirtinti J. Bideno pasiūlytus kandidatus į postus jo kabinete ir surengti debatus dėl naujo pagalbos paketo, skirto padėti amerikiečių šeimoms ir verslui, nukentėjusiems nuo koronaviruso pandemijos.

Svarbus prezidento sąjungininkas, demokratų senatorius Chrisas Coonsas televizijai CNN sakė, kad demokratai svarstys galimybę atidėti apkaltos teismą, „jeigu bus daroma pažanga tvirtinant labai talentingą, patyrusią ir įvairovę atspindinčią komandą, pasiūlytą prezidento Joe Bideno“.

Teisė nuspręsti dėl laiko priklauso Atstovų Rūmų pirmininkei demokratei Nancy Pelosi (Nensi Peluozi), kuri bet kuriuo metu gali pradėti teismo procesą, nusiųsdama Senatui apkaltos straipsnį dėl mai6to kurstymo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)