Be to, A. Navalno Novosibirsko štabas pranešė, kad buvo sulaikyta S. Boikos padėjėja Jelena Noskovec, apkaltinta administraciniu pažeidimu – nesankcionuotos demonstracijos ir mitingo organizavimu.

Štabo duomenimis, S. Boika buvo sulaikytas pakeliui į Novosibirsko miesto tarybą. Penktadienį ten įvyko deputatų etikos komisijos posėdis dėl mero Anatolijaus Lokotės kreipimosi, kad S. Boika ir kita miesto tarybos narė Chelga Pirogova „kviečia Novosibirsko gyventojus dalyvauti mitinge 2021 metų sausio 23 dieną“.

Po posėdžio policija įspėjo Ch. Pirogovą dėl sausio 23-iosios akcijos.

Naujienų agentūra „Interfax“ neturi teisėsaugos institucijų komentarų dėl šios informacijos.

Anksčiau A. Navalno štabas Novosibirske paskelbė planuojantis šeštadienį surengti eitynes ir mitingą. Merija nurodė negavusi paraiškų dėl masinių akcijų organizavimo šį šeštadienį ir įspėjo, kad dėl šios priežasties bet kokios masinės akcijos bus neteisėtos.

Tuo metu A. Navalno štabo Kaliningrade savanoris Ragnaras Reinas buvo areštuotas dėl raginimų dalyvauti protesto akcijose, socialinėje žiniasklaidoje pranešė opozicionieriaus šalininkai.

„Teisėja nusprendė, kad jį reikia areštuoti trims paroms. Ragnaras paskelbė bado streiką“, – sakoma štabo pranešime. Teisėsaugos institucijų komentarų „Interfax“ neturi.

A. Navalno štabas pažymėjo, kad policija ir mokyklų bei koledžų vadovai socialiniuose tinkluose perspėja studijuojančiuosius dėl administracinės atsakomybės ir galimo įrašymo į vidaus reikalų profilaktinę įskaitą už dalyvavimą nesankcionuotose akcijose.

Raginimai šeštadienį išeiti į gatves

Kiek anksčiau A. Navalno štabas Tolimųjų Rytų mieste Vladivostoke pranešė, kad buvo sulaikyta jo koordinatorė Jekaterina Vedernikova.

A. Navalnas buvo sulaikytas sausio 17 dieną Šeremetjevo oro uoste, sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur beveik penkis mėnesius gydėsi po apnuodijimo sovietų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius kaltina Vladimirą Putiną įsakius Rusijos saugumo tarnyboms jį nunuodyti. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Oficialiai teigiama, kad A. Navalnas buvo sulaikytas už tai, kad pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, pagal kurias jis turėjo dukart per mėnesį atvykti į Rusijos federalinę bausmių vykdymo tarnybą (FSIN).

Pirmadienį per skubos tvarka policijos skyriuje surengtą posėdį teismas leido laikyti A. Navalną suimtą iki vasario 15 dienos. Vėliau jis buvo pervežtas į Maskvos tardymo izoliatorių „Matrosskaja tišina“, kur 14 dienų bus laikomas karantine.

Rusijos prokurorai ketvirtadienį įspėjo A. Navalno šalininkus neraginti dalyvauti protestuose, šio Kremliaus kritiko tyrimui dėl įtariamų prezidento Vladimiro Putino „rūmų“ tapus žiūrimiausiu jo „YouTube“ reportažu.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš išvakarėse sakė, kad dviejų valandų vaizdo įrašas, kuriame pasakojama apie prabangią valdą prie Juodosios jūros, esą priklausančią V. Putinui, nuo jo paskelbimo antradienį buvo peržiūrėtas daugiau kaip 40 mln. kartų.

Su korupcija kovojantis 44 metų A. Navalnas reportažą apie „brangiausius pasaulyje rūmus“ paskelbė kelios dienos po to, kai sugrįžo į Maskvą iš Vokietijos ir iškart buvo areštuotas.

Drauge su reportažu buvo paskelbtas raginimas šį savaitgalį dalyvauti masiniuose protestuose prieš Kremlių.

Po naujausio A. Navalno tyrimo jo šalininkai socialinėje žiniasklaidoje reiškė paramą jam ir skelbė vaizdo įrašus, kuriuose ragina žmones šeštadienį išeiti į gatves.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)