Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis šį įspėjimą paskelbė po keturias valandas vaizdo ryšiu vykusio susitikimo su 27-ių Bendrijos šalių vyriausybių vadovais, skirto aptarti atsaką į antrą pandemijos bangą.

Šį įspėjimą paskatino nerimas dėl plintančių naujų itin užkrečiamų koronaviruso atmainų, galinčių išprovokuoti naujus sergamumo šuolius ir pacientų antplūdžius ligoninėse, kaip tai vyksta buvusioje ES narėje Jungtinėje Karalystėje.

„Turėtų būti skatinama susilaikyti nuo bet kokių nebūtinų kelionių tiek šalies viduje, tiek už jos sienų“, – sakė U. von der Leyen per spaudos konferenciją.

Ch. Michelis savo ruožtu sakė: „Tikriausiai bus būtina imtis papildomų ribojančių priemonių nebūtinoms kelionėms apriboti – tai kryptis, kuria judame.“

Jie abu pridūrė, kad „artimiausiomis dienomis“ šiuo klausimu vyks tolesnis derinimas.

Tačiau U. von der Leyen ir Ch. Michelis taip pat sakė, kad ES nori išvengti pernai kovą, per pirmosios bangos piką, susiklosčiusios situacijos, kai kelios valstybės narės supanikavusios vienašališkai uždarė savo sienas, sukeldamos ekonominį ir kelionių chaosą.

„Nepaprastai svarbu užtikrinti vieningosios rinkos funkcionavimą“, kad darbuotojai ir kroviniai galėtų toliau judėti per sienas, sakė Europos Komisijos vadovė.

Europos Sąjunga yra „viena epidemiologinė zona“, sakė ji.

„Pažabosime viruso plitimą tik taikydami tikslines priemones, o ne tokias nereikalingas priemones, kaip visiškas sienų uždarymas, kuris padarytų didžiulės žalos mūsų ekonomikai, bet iš esmės nepadėtų suvaldyti viruso“, – kalbėjo U. von der Leyen.

Lyderiai sutarė, kad siekiant išvengti ES vidaus sienų uždarymo Šengeno erdvėje, kur leidžiama laisvai, be patikrų judėti žmonėms ir prekėms, būtina didinti testavimą.

Nuo sekmadienio visi asmenys, atvykstantys į Bendriją iš jai nepriklausančių šalių, prieš kelionę turės būti atlikę testą dėl COVID-19, sakė U. von der Leyen. Atvykti į ES leidžiama tik esant rimtoms priežastims.

ES viduje kai kurios šalys taikys išankstinį testavimą dėl koronaviruso tarpvalstybinėms kelionėms, nepriklausančioms būtinųjų kategorijoms, tokioms kaip darbuotojų ir sunkvežimių vairuotojų kelionės.

Nuo sekmadienio Prancūzija reikalaus iš daugumos atvykstančių europiečių, kurių kelionės nepriklauso būtinųjų kategorijoms, kad jie ne anksčiau kaip 72 val. iki kelionės būtų atlikę PCR (polimerazės grandininės reakcijos) testą ir kad jo atsakymas būtų neigiamas, Europos Vadovų Tarybai sakė šalies prezidentas Emmanuelis Macronas.

E. Macrono biuro išplatintame pranešime rašoma, kad kai kurių kitų ES šalių lyderiai taip pat nusprendė laikytis tokio požiūrio.

Atmaina plinta Portugalijoje

Susitikime taip pat buvo pritarta platesniam koronaviruso antigeno testų naudojimui, kai rizika laikoma menka. Antigeno testai, kurie dažnai atliekami naudojant seilių mėginius, yra pigesni už PCR testus, tačiau mažiau patikimi.

Susitikimas įvyko netrukus po to, kai Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) pareiškė, jog esama „labai didelės tikimybės“, kad labiau užkrečiamos koronaviruso atmainos plinta Europos Sąjungoje.

Dėl šių mutacijų, aptiktų Jungtinėje Karalystėje, Pietų Afrikoje ir Brazilijoje, jau buvo uždraustas ar apribotas keliautojų atvykimas iš tų šalių.

Tarp Vokietijos, Prancūzijos ir Nyderlandų įsiterpusi Belgija pareiškė prašysianti „laikinai“ uždaryti sienas per vasario ir kovo atostogų laikotarpį, kuomet šalyje švenčiamas Karnavalų sezonas, o milijonai europiečių paprastai vyksta į slidinėjimo kurortus.

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas) taip pat pasisakė už „griežtesnę atvykstančiųjų kontrolę ir testavimo reikalavimus, siekiant užkirsti kelią plisti viruso mutacijoms“.

Šiuo metu Bendrijoje užsikrėtimo naujų atmainų koronavirusu atvejai sudaro tik labai nedidelę dalį visų atvejų.

Tačiau padėtis Portugalijoje yra išankstinis perspėjimas, kas gali nutikti greitu laiku.

Šalies vyriausybė dviem savaitėms uždarė mokyklas dėl spartaus „britiškosios“ atmainos koronaviruso plitimo. Ministras pirmininkas Antonio Costa (Antoniju Košta) sakė, kad užsikrėtimo šia atmaina atvejai šiuo metu sudaro apie 20 proc. visų atvejų, o jau kitą savaitę gali sudaryti 60 proc. visų atvejų.

Nors kol kas neturima duomenų, kad naujos mutacijos lemtų didesnį mirtingumą, būgštaujama, kad joms sparčiai plintant ligoninių intensyviosios terapijos skyriai gali nesusidoroti su pacientų antplūdžiu.

Skiepų pažymėjimai

Po nuviliančiai lėtos vakcinacijos pradžios Bendrijoje Europos Komisija ragina valstybes nares paskubėti.

Ji tikisi greitu laiku patvirtinti daugiau vakcinų nuo koronaviruso. Kol kas Bendrijoje patvirtintos tik dvi bendrovių „BioNTech/Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinos.

Antradienį Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Margaritis Schinas sakė, kad ES sieks iki rugpjūčio pabaigos vakcinuoti 70 proc. suaugusių Bendrijos gyventojų.

Lyderiai taip pat aptarė skiepų pažymėjimų klausimą. Nuo turizmo smarkiai priklausomos valstybės, tokios kaip Graikija, viliasi, kad tokie sertifikatai leistų sušvelninti suvaržymus ir galbūt išgelbėtų vasaros atostogų sezoną.

Tačiau ES lyderiai sutarė, jog dar per anksti įvesti tokią tvarką ir yra per daug neatsakytų klausimų, kad toks pažymėjimas netaptų tik paprastu asmens sveikatos įrašu.