Nuo pat tos akimirkos, kai tapo viena pirmųjų pasaulio kelionių krypčių, atsivėrusių turizmui, Jungtiniuose Arabų Emyratuose esantis Dubajus save reklamuoja kaip tobulą vietą atostogauti pandemijos metu. Pasak analitikų, miestas-valstybė kitokio elgesio sau ir negalėjo leisti, mat virusas purto jo ekonomikos pamatus.

Įspūdingų prekybos centrų, žaibo greičiu vykstančių statybų ir užsienio darbuotojų minių nestokojantis Dubajus buvo pastatytas tikint globalizacijos pažadu, paremtu daugiausia aviacijos, laisvalaikio ir pramogų bei prekybos sektoriais. Visi jie patyrė skaudų viruso smūgį.

Dabar didžiulių svajonių užliūliuotus Emyratus parbloškė realybė. Turizmo sezonui smagiai įsibėgėjus, koronaviruso atvejų skaičius pasiekė dar neregėtas aukštumas. Pastarąjį mėnesį per dieną užfiksuojamų naujų atvejų skaičius išaugo beveik tris kartus. Tai privertė Didžiąją Britaniją užverti kelionių koridorių su Dubajumi. Tačiau kylančios ekonominės krizės akivaizdoje miestas neužsidaro. Tiesa, tam tikrų ribojimų jau imtasi.

Dubajaus turizmo departamentas ketvirtadienį paskelbė nedelsiant nutraukiantis visas gyvai vykstančias pramogas viešbučiuose ir restoranuose.

Toks sprendimas priimtas praėjus dienai po ligoninių sprendimo dėl koronaviruso pacientų antplūdžio nukelti visas neplanines operacijas.

Tokių priemonių teko galiausiai imtis po kelis mėnesius trukusių Dubajaus pagyrų, jog miestui puikiai pavyko suvaldyti sveikatos krizę, tad jis – tiesiog ideali vieta saugiai atostogauti. Per tą laiką naujų susirgimų skaičius pradėjo augti geometrine progresija. Dabar vietos valdžiai teko imtis griežtų priemonių.

Nors susirgimų skaičius drastiškai išaugo visuose Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Dubajus iki pat dabar apsimetė esantis ideali oazė, kur galėjo pabėgti nuo karantinų gimtose šalyse išvarginti turistai, rašo AP. Nuo tada, kai pavasarį atnaujino visas veiklas, šis komercijos ir pramogų centras sėkmingai susilaikydavo nuo bet kokių ekonomiką, daugiausia paremtą aviacija, viešbučių verslu ir mažmenine prekyba, riboti galinčių ribojimų.

Nepaisant fakto, jog uždarose patalpose privaloma dėvėti kaukes, miesto gyvenimas daugiau ar mažiau atrodė kaip prieš prasidedant pandemijai. Muzikinės grupės, šokėjai bei didžėjai ir toliau rengė pasirodymus baruose ir klubuose, kur linksmino saugaus atstumo besilaikančius svečius. Viešbučių užimtumas gruodį ūgtelėjo iki 70 proc. ir beveik pasiekė 2019 metų atostogų lygį.
Vien Naujųjų metų savaitgalį Dubajaus tarptautinis oro uostas priėmė per 70 tūkst. keleivių.

Nors barų ir restoranų uždaryti dar neketinama, Dubajaus atstovai spaudai teigia, kad kol kas bus neišduodami nauji pramogų leidimai, taip siekiant užtikrinti „visuomenės sveikatą ir saugumą“.

Pranešime, išplatintame verslo partneriams, Dubajaus turizmo departamentas teigia, kad draudimas galioja gyvų grupių pasirodymams restoranuose, baruose ir paplūdimio klubuose, o privatūs vakarėliai ir vestuvės, kur gali dalyvauti iki dviejų šimtų svečių, vyks kaip ir anksčiau.

Išplatintame pranešime teigiama, kad, nesilaikant numatytų reikalavimų, bus imtasi „rimtų atsakomųjų veiksmų“, daugiau detalių nepateikiama. Kada pramogų sektorius galėtų sugrįžti į normalias vėžes, neskelbiama.

„Dubajaus ekonomika yra tarsi kortų namelis. Jo konkurencinis pranašumas – buvimas vietoje, kurioje negalioja taisyklės“, – aiškina Matthew Page‘as, nenuolatinis ekspertų grupės „Carnegie Endowment for International Peace“ mokslininkas.

Nors dauguma šalių nepriėmė turistų iš Jungtinės Karalystės, nes baiminasi šioje šalyje aptiktos gerokai sparčiau plintančios viruso atmainos, Dubajus, kuriame gyvena apie 240 000 išeivių iš Didžiosios Britanijos, tebelaikė plačiai atvėręs duris atostogautojams. „Emirates“ kasdien po penkis kartus skraidė į Londono Hitrou tarptautinį oro uostą.

Netrukus naujoji viruso atmaina pasiekė Jungtinius Arabų Emyratus. Tačiau tai televizijos realybės šou ir futbolo žvaigždžių neatbaidė nuo pabėgimo iš britiškojo karantino ir vėjuotos Didžiosios Britanijos į Dubajaus barus ir paplūdimius.

Ikipandeminį gyvenimą primenančių linksmybių vaizdai pasklido po bulvarinius Didžiosios Britanijos leidinius. Sulaukę neigiamos reakcijos, triukšminguose vakarėliuose jachtose užfiksuoti „Instagramo“ influenceriai netruko pareikšti, kad jų kelionės yra „būtinos“.

Dubajus džiūgavo dėl turistų antplūdžio. Gruodį viešbučių užimtumas šoktelėjo iki 71 proc., teigia duomenų analizės kompanija STR. Lėktuvo maršrutas Londonas–Dubajus pirmąją sausio savaitę virto labiausiai apkrautu pasaulyje, informuoja aviacijos duomenų analizės kompanija OAG.

„Žmonėms ši pandemija jau įgriso“, – tikina Iris Sabellano iš Dubajuje esančios kelionių agentūros „Al Arabi“. Moteris pridūrė, kad dauguma jos klientų buvo priversti karantinuotis, kai atvykus ar prieš išvykimą jiems nustatytas koronavirusas.

Iš šalių, priklausančių atrinktų valstybių sąrašui, atvykstantys keleiviai neprivalo atlikti testo prieš kelionę, tačiau Dubajaus oro uoste tą padaryti turi visi.

„Kadangi jau pasirodė vakcinos, jie jaučia, kad dabartinė situacija nėra pasaulio pabaiga, jie nemirs“, – aiškino I. Sabellano.

Nuo COVID-19 mirusiųjų artimiesiems tolimųjų skrydžių avialinijos „Emirates“ siūlo išmokėti 1 800 dolerių (apie 1 483 eurus), padėsiančius padengti laidotuvių išlaidas.

Atrodo, kad, protrūkiui darantis vis rimtesniam, turistų antplūdis turėtų susilpnėti. Izraelio turistai, po normalizavimo susitarimo tarp abiejų valstybių plūdę dešimtimis tūkstančių, dėl naujų karantino taisyklių pradingo. Pirmadienį įsigaliojo sprendimas dėl bevizio režimo tarp Izraelio ir Jungtinių Arabų Emyratų sustabdymo iki liepos. Didžiosios Britanijos sprendimas įvesti privalomą 10 dienų saviizoliaciją grįžusiems iš Dubajaus grasina sunaikinti tai, kas dar liko iš turizmo sektoriaus.

„Britai Dubajuje sudaro nepaprastai reikšmingą turistų ir investuotojų dalį. Užkirtus šį srautą, miesto lauktų visiška katastrofa“, – neabejoja kelionių duomenų analizės kompanijos „ForwardKeys“ atstovas spaudai Davidas Tarshas.

Didžiosios Britanijos transporto sekretorius Grantas Shappsas „Twitter“ rašė, kad vyriausybės sprendimą paskatino paskutiniai duomenys dėl koronaviruso situacijos Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Visgi duomenys yra riboti, pateikiamas daugiausia tik kasdienis naujų atvejų skaičius. Jungtiniai Arabų Emyratai neviešina informacijos apie židinius ar ligoninėse esančius asmenis.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose vykdoma intensyvi testavimo kampanija. Antradienio duomenimis, šalyje užfiksuota daugiau nei 260 tūkst. koronaviruso atvejų ir daugiau nei 750 mirčių.

Antradienį gausybė automobilių suplūdo į Dubajaus dykumos pakraštyje esantį mobilųjį punktą laukti testo. Dubajaus Amerikos ligoninės, kurios automobilių stovėjimo aikštelėje įrengta laikina koronaviruso testavimo palapinė, apsaugininkas pasakojo, kad laukimo laikas išsitęsė iki daugiau nei dviejų valandų. Aidint popietinės maldos kvietimui, prie palapinės rikiavosi mažiausiai 80 žmonių.

Analitikai spėja, kad unikali Jungtinių Arabų Emyratų demografinė padėtis – apie 90 proc. atvykėlių, iš kurių dauguma yra jauni ir sveiki darbininkai, – apsaugojo personalu apsirūpinusias ligonines nuo perkrovos. Dėl tos pačios priežasties mirtingumas išliko nedidelis – 0,3 proc.

Tačiau tai nenuramino Abu Dabio – konservatyvesnio Dubajaus kaimyno ir šalies sostinės. Abu Dabis be jokių paaiškinimų išlaikė uždarytą sieną su laisvuoju Dubajumi nepaisydamas pažadų prieš Kalėdas ją atverti. Visi, atvykstantys į Abu Dabį, privalo pateikti neigiamą koronaviruso testo rezultatą.

Santykiai tarp stipriu paslaugų sektoriumi pasižyminčio Dubajaus ir naftos turtingo Abu Dabio gali tapti įtempti. Per 2009-ųjų finansų krizę Abu Dabiui teko gelbėti Dubajų ir suteikti 20 mlrd. dolerių (apie 16,49 mlrd. eurų) dydžio finansinę pagalbą. Šįkart, turint omenyje pasaulinį naftos kainų kritimą, nėra aišku, ar Dubajus gali tikėtis dar vienos piniginės injekcijos.

Netgi iki pandemijos Dubajaus ekonomika dėl nestabilios nekilnojamojo turto rinkos, kurios vertė nuo 2014 m. pakilimo nukrito 30 proc., judėjo nuosmukio link. Emyratas ir jo su vyriausybe susijusių objektų tinklas susiduria su milijardais dolerių skolų išmokėjimų. Vyriausybė jau atskubėjo į pagalbą avialinijoms „Emirates“. Praėjusiais metais jos sulaukė 2 mlrd. dolerių (apie 1,65 mlrd. eurų) finansinės pagalbos. Kitoms įsiskolinusioms pramogų, laisvalaikio ir turizmo sferos kompanijoms taip pat gali prisireikti pagalbos, ypač turint omenyje, kad praėjusiais metais neįvyko ir buvo atidėti tokie renginiai kaip paroda „World Expo“.

Reitingų agentūros „S&P Global“ skaičiavimu, Dubajaus skolų našta sudaro apie 148 proc. bendrojo vidaus produkto, jei įtraukiamos ir su valstybe susijusios industrijos.

Patirdamos spaudimą, valdžios institucijos naudojasi vakcinomis kaip vieninteliu būdu suvaldyti protrūkį. Visų su valstybe siejamų dienraščių pirmuosiuose puslapiuose pilna istorijų apie masinį skiepijimą.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose šiuo metu vyksta antroji pasaulyje sparčiausia vakcinavimo kampanija, juos šiuo klausimu lenkia tik Izraelis. Šalis, visiems vyresniems nei šešiolikos savo gyventojams siūlanti Kinijos bendrovės „Sinopharm“ vakciną, teigia norinti iki kovo pabaigos paskiepyti visus 9 mln. šalies gyventojų.

Ketvirtadienį Jungtiniai Arabų Emyratai naudoti ekstremaliomis sąlygomis patvirtino ir Rusijos pagamintą vakciną „Sputnik V“. Teigiama, kad sprendimas priimtas atsižvelgiant į vakcinos veiksmingumą, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Kitos šalys neskuba įsileisti nei Kinijos, nei Rusijos pagamintos vakcinos, argumentuodamos, kad trūksta šių saugumą ir patikimumą įrodančių duomenų bei kitos svarbios informacijos.

Dubajus savo gyventojams siūlo „Pfizer-BioNTech“ vakciną, kurios efektyvumas siekia 95 proc. Dėl pasiūlos ribojimų ja gali skiepytis tik vyresni nei šešiasdešimties metų ar lėtinių ligų turintys asmenys. Karštosios linijos operatoriai pasakoja, kad tūkstančiai rizikos grupėje esančių gyventojų tebelieka laukiančiųjų sąraše.

Šaliai 10 dienų iš eilės fiksuojant rekordinius atvejų skaičius, Dubajaus vadovas šeichas Mohammedas bin Rashidas Al Maktoumas pareiškė, kad plataus masto vakcinacija, o ne judėjimo apribojimai „paspartins visišką mūsų šalies atsigavimą“.

Tačiau netgi jei Dubajus pasieks užsibrėžtą tikslą ir iki 2021-ųjų pabaigos paskiepys 70 proc. gyventojų, tarptautinė reitingų agentūra „Moody’s Investors Service“ numato, kad Jungtinių Arabų Emyratų ekonomikai atsigauti prireiks trejų metų.

„Nemanau, jog Dubajaus dienos suskaičiuotos. Tačiau jeigu miestas būtų kuklesnis ir atsakingesnis, jis taptų tvaresne vieta“, – neabejoja „Carnegie Endowment for International Peace“ mokslininkas M. Page‘as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)