„Twitter“ atstovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šis žingsnis buvo atliktas dėl žinutės, „pažeidžiančios mūsų taisykles, nukreiptas prie dehumanizaciją“.

Anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigiūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

Kinija šiuos kaltinimus atmeta ir tvirtina, kad tos stovyklos yra profesinio ugdymo centrai, turintys atgrasyti uigiūrus nuo islamo ekstremizmo.

Sausio 7 dieną Kinijos ambasada Jungtinėse Valstijose tviteryje parašė, kad „naikinant ekstremizmą“ uigiūrių moterų protai „buvo išlaisvinti, buvo skatinama lyčių lygybė bei reprodukcinė sveikata, todėl jos nebėra kūdikių gaminimo mašinos“.

Šioje žinutėje, kuri vėliau buvo paslėpta, internete kilus pasipiktinimo bangai, buvo nuoroda į Kinijos valstybinio dienraščio „China Daily“ straipsnį. Tame straipsnyje buvo rašoma, kad „ekstremizmo išnaikinimas suteikė Sindziango moterims daugiau savarankiškumo“ sprendžiant, ar turėti vaikų.

„Twitter“ taisyklės draudžia „žmonių grupės dehumanizavimą tikėjimo, kastos, amžiaus, negalios, rimtos ligos, tautybės, rasės ar kilmės pagrindu“.

Socialinis tinklas nurodė, kad ambasados paskyra laikinai užrakinta, kol bus ištrinta žinutė, pažeidžianti jo taisykles.

Ketvirtadienį Kinijos užsienio reikalų ministerija pareiškė nesuprantanti „Twitter“ sprendimo imtis ribojamųjų priemonių. Anot jos, Kinija tapo „melagingos ir bjaurios informacijos, skleidžiamos Sindziango klausimu, auka“.

„Viliamės, kad „Twitter“ laikysis objektyvumo ir sąžiningumo principų... vykdys griežtesnį tikrinimą ir šalins tai, kas iš tiesų yra dezinformacija“, – sakė URM atstovė Hua Chunying.

Šis žingsnis buvo atliktas JAV ir Kinijai galvojant apie tolesniu santykius pasibaigus Donaldo Trumpo prezidentavimui, per kurį tarp šalių smarkiai padidėjo įtampa dėl nesutarimų įvairiais klausimais, pradedant COVID-19 ištakomis ir baigiant Pekino politika Honkonge bei Sindziange.

Antradienį, paskutiniąją D. Trumpo administracijos darbo dieną, JAV paskelbė, kad Kinija vykdo uigiūrų etninės mažumos „genocidą“.

Vašingtonas paragino visas tarptautines institucijas, įskaitant teismus, imtis tirti Kinijos elgesį su uigiūrais.

Pekinas atmetė šiuos JAV kaltinimus, pavadinęs juos „bjauriu melu“ ir „nuodais“. Trečiadienį jis paskelbė įvedantis sankcijas beveik 30 buvusios D. Trumpo administracijos pareigūnų, įskaitant valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo.

Pekino santykiai su didžiosiomis JAV technologijų kompanijomis seniai yra komplikuoti, o populiarūs socialiniai tinklai, tokie kaip „Twitter“ ir „Facebook“, taip pat paieškos sistemos, tokios kaip „Google“, ne vienus metus blokuoja Kiniją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)