Šis teismo procesas vėl atkreipė dėmesį į Rusijos armijoje klestinčias patyčias ir naujokų žeminimą.

Ramilis Šamsutdinovas pripažino kaltę dėl 2019 metais surengtų šaudynių, tačiau skundėsi dėl patyčių ir priekabiavimo kultūros armijoje, kur esą patyrė „pragarą“.

Sibiro Čitos miesto teismas ketvirtadienį skyrė R. Šamsutdinovui 24 metų ir šešių metų laisvės atėmimo bausmę, kurią jis turės atlikti „griežto režimo pataisos kolonijoje“.

Pernai gruodį prisiekusieji pripažino karį kaltu, tačiau nusprendė, kad jis nusipelnė švelnesnės bausmės. Prokurorai prašė R. Šamsutdinovui skirti 25 metus nelaisvės.

Tyrimų komitetas, tiriantis sunkius nusikaltimus, anksčiau priėjo prie išvados, kad R. Šamsutdinovas nusikaltimo metu buvo sveiko proto ir suprato savo veiksmų pavojingumą.

Po sulaikymo 2019 metais paskelbtame atvirame laiške R. Šamsutdinovas rašė, kad „neturėjo kito pasirinkimo“, ir prašė aukų artimųjų bei draugų jam atleisti.

„Nesitikėjau, kad atsidursiu tokiame pragare. Nebuvo, kur bėgti ir kam pasiskųsti“, – rašė jis laiške, paskelbtame socialiniuose tinkluose.

Po šaudynių vienam karių, tarnavusių kartu su R. Šamsutdinovu, buvo skirta dvejų metų lygtinio laisvės atėmimo bausmė už priekabiavimą.

Per panašų išpuolį pernai lapkritį 20-metis karys nužudė tris tarnybos draugus dalinyje netoli pietinio Voronežo miesto. Aktyvistai tvirtino, kad tame dalinyje klestėjo šauktinių žeminimo kultūra.

Rusijoje karo tarnyba privaloma visiems 18–27 metų vaikinams, tačiau daugelis randa būdų išvengti tarnybos.

Nors valdžia tvirtina, kad praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje kariuomenėje klestėjusi vadinamoji dedovščina buvo išrauta su šaknimis, žmogaus teisių gynimo organizacijos tvirtina, kad patyčių bei žeminimo problema niekur nedingo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)