Taibėjaus pasiuntinė Hsiao Bi-khim paskelbė vaizdo įrašą apie tai, kaip dalyvavo trečiadienio inauguracijoje, ir sakė, kad jai „buvo garbė atstovauti Taivano žmonėms ir vyriausybei per prezidento Bideno ir viceprezidentės [Kamalos] Harris inauguraciją“.

„Demokratija yra mūsų bendra kalba, o laisvė – bendras tikslas“, – pridūrė ji.

Taivano užsienio reikalų ministerija sakė, jog tai pirmas kartas per kelis dešimtmečius, kai taivaniečių pasiuntinį „oficialiai pakvietė“ inauguracijos organizacinis komitetas, o valdančioji Demokratinė pažangos partija (DPP) šį kvietimą pavadino „nauju proveržiu per 42 metus“.

Taivanas nuo Kinijos atsiskyrė 1949 metais, baigiantis pilietiniam karui. 23 mln. salos gyventojų nuolat jaučia žemyninės Kinijos invazijos pavojų.

Pekinas, kuris Taivaną laiko savo teritorija ir yra pažadėjęs vieną dieną ją prisijungti, piktinasi bet kokiais oficialiais kontaktais su Taivanu ir stengiasi išlaikyti diplomatinę salos izoliaciją.

Vašingtonas diplomatinius santykius su Taibėjumi nutraukė 1979 metais ir pripažino Pekino vyriausybę vienintele teisėta Kinijos valdžia, bet Amerika išlieka pagrindinė neoficiali Taivano sąjungininkė ir pagal Kongreso priimtą įstatymą turi parduoti salai ginkluotės, kad ji galėtų apsiginti.

„Subtilus, prasmingas gestas“

Vašingtonas istoriškai buvo atsargus palaikydamas oficialius ryšius su Taibėjumi, kad nesupykdytų Pekino ir nepaskatintų Taivano oficialiai paskelbti nepriklausomybės, bet tai smarkiai pasikeitė prie JAV vairo stojus ankstesniam prezidentui Donaldui Trumpui, kuris vis dažniau ėmė per Taivaną atsakyti Pekinui, aštrėjant santykiams tarp dviejų valstybių.

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen užsitikrino beprecedentį telefoninį pokalbį su D. Trumpu po jo 2016 metų rinkimų pergalės. Pekinas dėl to buvo labai įpykęs.

D. Trumpas taip pat padidino ginklų pardavimą Taivanui ir diplomatinius kontaktus su juo, o vienas paskutinių jo administracijos užsienio politikos žingsnių buvo suvaržymų JAV pareigūnų bendravimui su Taivano kolegomis panaikinimas.

J. Bideno politika Taivano atžvilgiu kol kas nėra iki galo aiški, bet Hsiao Bi-khim dalyvavimas inauguracijoje rodytų jo pirmtako pakeitimų tęstinumą.

Taivane dirbantis Hooverio (Huverio) instituto ekspertas Kharisas Templemanas tai pavadino „subtiliu, bet prasmingu gestu“.

Po J. Bideno inauguracijos Tsai Ing-wen tviteryje naujajam Amerikos lyderiui parašė: „[Taivanas] yra pasirengęs dirbti su jumis.“

Kinija tapo autoritariškesnė ir agresyvesnė valdant prezidentui Xi Jinpingui. Pernai Kinijos naikintuvai aplink Taivaną skraidė rekordiškai dažnai.

Taivano apsauga nuo invazijos buvo vienas iš nedaugelio klausimų, kuriuos valdant visuomenę suskaldžiusiam D. Trumpui tvirtai rėmė abi pagrindinės JAV partijos. Ir respublikonų, ir demokratų politikai ragino J. Bideną aktyviau palaikyti Taivano laisves.

JAV Senato užsienio reikalų komiteto vadovas respublikonas Jamesas Rischas sveikino Hsiao Bi-khim pakvietimą į inauguraciją.

„Giriu naująją administraciją už šį kvietimą ir skatinu ją tęsti pažangą dėl JAV ir Taivano santykių siekiant atspindėti iššūkius ir geopolitinę tikrovę, su kuriais susiduriame“, – tviteryje parašė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)