D. Trumpas nusprendė nedalyvauti Vašingtone vykusioje Joe Bideno prisaikdinimo ceremonijoje ir prezidentiniu lėktuvu išskrido į Palm Bičą. Į „Mar-a-Lago“ jis buvo nuvežtas kortežo.

Šimtai jo gerbėjų išsirikiavo palei kelią, mojuodami D. Trumpo rinkimų kampanijos vėliavomis, JAV vėliavomis. Tarp jų buvo ir laikančių vėliavas su įžeidžiamais užrašais, skiriamais J. Bidenui.

Vienu metu kortežas sulėtėjo – matyt, kad D. Trumpas galėtų pabendrauti su savo šalininkais.

Viena moteris, laikiusi savadarbį transparantą su užrašu „Trumpo triuškinama pergalė“, liejo ašaras.

„Sveikas sugrįžęs namo“, – buvo užrašyta ant kito plakato.

„Trumpas 2024“, – buvo užrašyta ant dar vieno.

„Mylime tave!“ – skandavo kita šalininkų grupė.

Taip pat buvo matyti šiek tiek J. Bidenui šalininkų transparantų. Ant vieno iš jo buvo užrašas: „Tu – atleistas, nevykėli.“

Per anksčiau surengtą atsisveikinimo ceremoniją netoli Vašingtono esančioje Andrewso (Endriuso) oro pajėgų bazėje D. Trumpas pareiškė, jog „pastarieji ketveri metai buvo neįtikėtini“ ir pažadėjo sugrįžti į politinę areną „kokiu nors būdu“.

„Tiek daug pasiekėme kartu, – sakė jis. – Visuomet kovosiu už jus.“

74-erių D. Trumpas užsiminė, kad gali vėl kandidatuoti į prezidento postą 2024 metais, tačiau Senate jo dar laukia teismas dėl vaidmens sausio 6-osios įvykiuose, kai jo šalininkai šturmavo Kapitolijų. Šis procesas gali D. Trumpui užkirsti kelią ateityje užimti pareigas valstybės tarnyboje.

Išlydėtuvės ne tokios, kokių norėjo

D. Trumpas norėjo, kad trečiadienį būtų išlydėtas kaip tikras didvyris.

Būtent tokia išlydėtuvių ceremonija jam buvo surengta Andrewso oro pajėgų bazėje netoli Vašingtono, bet per ją trūko vieno dalyko – darbą baigiančio prezidento taip trokštamų žmonių minių.

Likus kiek mažiau nei keturioms valandoms iki Joe Bideno inauguracijos D. Trumpas paskubėjo palikti Baltuosius rūmus ir išvykti į Floridą, kol dar neprarado pareigas einančio prezidento statuso.

Taigi, prezidentinis sraigtasparnis „Marine One“ 8 val. 18 min. (15 val. 18 min. Lietuvos laiku) pakilo iš Baltųjų rūmų Pietų pievelės ir netrukus nusileido prie spindinčio prezidentinio lėktuvo „Air Force One“.

Oro pajėgų orkestras sugrojo melodiją „Hail to the Chief“ ("Šlovė vadui"), o keturios patrankos atliko 21 salvės saliutą.

Tačiau nepaisant preciziškai tiksliai surengto atsisveikinimo, D. Trumpas nesulaukė to, ką mėgsta labiausiai – milžiniškos, jį dievinančių žmonių minios, skanduojančios „Mes mylime Trumpą!“

Aptvertoje teritorijoje pučiant lediniam vėjui priešais sceną susirinko maždaug 500 jo gerbėjų. Pusė jiems skirto ploto liko tuščia.

„Mes turime puikiausią šalį pasaulyje“, – pasakė D. Trumpas, kreipdamasis į susirinkusiuosius. Jo trumpa kalba buvo panašesnė rinkimų kampanijos pasisakymus, nors iš tiesų tai buvo jo atsisveikinimas.

„Man buvo didelė garbė ir privilegija būti jūsų prezidentu, – sakė jis. – Gyvenkite gerai.“

Jis taip pat pažadėjo sugrįžti į politinę areną „kokiu nors būdu“.

Nugalėtasis prezidentas

Jei ne maža susirinkusiųjų minia ir tikroji proga, visas renginys būtų labiau panašus į pačiame savo galios viršūnėje esančio lyderio pagerbimą, o ne rinkimus pralaimėjusio, dviejų apkaltų Kongrese sulaukusio vieną kadenciją tedirbusio prezidento išlydėtuves.

Tačiau pažvelgus atidžiau, ne viskas vyko taip sklandžiai, kaip būtų norėjęs D. Trumpas, paprastai nepraleisdavęs progos pasišaipyti iš „pralaimėtojų“.

Pirmiausia, galbūt atsisveikinimas su gerbėjais vėjo perpučiamoje bazėje Vašingtono priemiestyje per pačius pusryčius, nebuvo visiškai tai, ko jis norėjo.

Tačiau norėdamas paskutinį kartą pasinaudoti prezidentiniais „žaislais“ D. Trumpas neturėjo kito pasirinkimo. Artėjo jų akimirka, kai juos teko sugrąžinti.

Todėl jis tiesiogine prasme išnaudojo kiekvieną minutę, kad spėtų nuskirsti į Floridą prezidentiniu lėktuvu „Air Force One“ ir dar būtų palydėtas prezidentinės motociklininkų palydos į savo rezidenciją Palm Biče iki laikrodžiui pradedant mušti 12 valandą.