„Tirono era baigėsi, ir šiandien yra jo pikta lemiančio valdymo paskutinioji diena“, – H. Rouhani pareiškė per televizijos transliuotą vyriausybės posėdį.

„Žmogaus, kuris per visus savo [kadencijos] ketverius metus neatnešė jokių kitokių vaisių, išskyrus neteisingumą ir korupciją bei sukeltus rūpesčius savo paties žmonėms ir pasauliui“, – pridūrė jis.

Per savo prezidentavimą D. Trumpas Irano atžvilgiu vykdė „maksimalaus spaudimo“ politiką. 2018 metais jis išvedė JAV iš istorinės daugiašalės sutarties dėl Irano branduolinės programos ir grąžino šiitiškai respublikai skaudžias ekonomines sankcijas.

Sankcijos, nukreiptos prieš Iranui gyvybiškai svarbų naftos eksportą ir tarptautines bankų operacijas, nulėmė gilią recesiją šioje šalyje.

Sutartimi, sudaryta galingųjų šalių ir Irano 2015 metais, kai J. Bidenas buvo tuomečio JAV prezidento Baracko Obamos viceprezidentas, numatomi aiškūs apribojimai Teherano branduolinei veiklai mainais į tarptautinių sankcijų švelninimą.

Nuo 2019 metų Teheranas įšaldė daugumą įsipareigojimų pagal susitarimą, oficialiai vadinamą Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA), reaguodamas į Vašingtono sprendimą nebeatšaukinėti sankcijų, o kitoms sutarties šalims nesugebėjus kompensuoti padarytos žalos.

J. Bideno kandidatas į valstybės sekretoriaus postą Anthony Blinkenas per jo kandidatūros svarstymo posėdį Senate sakė, kad dėl D. Trumpo politikos Iranas tapo „pavojingesnis“.

A. Blinkenas patvirtino, kad J. Bidenas tikisi grąžinti Vašingtoną į JCPOA, bet pabrėžė, kad Teheranas turėtų įsipareigoti griežtai laikytis sutarties sąlygų.

Teheranas ne kartą sakė, kad Vašingtonas pirmiausiai turi atšaukti sankcijas ir pats laikytis sutarties įsipareigojimų. Šiitiška respublika teigė, kad tokiu atveju bus pasiruošusi vėl visokeriopai laikytis JCPOA.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)