Po mėnesius trukusių svarstymų ir pirmojo rato, per kurį nepadarytas joks reikšmingas proveržis, Afganistano vyriausybės ir Talibano atstovai vėl susitinka Katare, bet kol kas aptarinėja tik antrojo rato darbotvarkę.

„Deja, derybos vyksta vėžlio žingsniu, – žurnalistams sakė prezidento Ashrafo Ghani patarėjas ryšiams su žiniasklaida Waheedas Omaras. – Talibanas neturi aiškios vizijos. Mes nematome jokių jų pokyčių.“

Kabulas siekia nuolatinio ugnies nutraukimo ir nori išsaugoti valdžios susitarimus, galiojančius nuo JAV vadovaujamos invazijos, kuri buvo surengta po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristinių atakų ir per kurią buvo nušalintas Talibanas.

Tačiau nuo sausio 6-osios, kai Dohoje prasidėjo antras derybų ratas, nebuvo jokių reikšmingų pranešimų apie tai, kaip vyksta derybos, kurias temdo Afganistane suintensyvėjęs smurtas. Pastaruoju metu šalyje buvo nužudyta visa virtinė garsių pareigūnų, teisėjų, žurnalistų ir aktyvistų.

W. Omaras sakė, kad neplanuojama dėl derybų paskatinimo paleisti daugiau kalinamų talibų, ir nurodė, kad anksčiau vyriausybei paleidus sukilėlių smurtas nesumažėdavo.

„Talibanas ne tik kad nesumažino smurto, bet ir padidino jį“, – pabrėžė W. Omaras.

Prieš rugsėjo 12-ąją prasidėjusias taikos derybas valdžia paleido daugiau kaip 5 tūkst. kalintų talibų, kaip Talibanas reikalavo pagal pernai su Vašingtonu sudarytą susitarimą.

Mainais Talibanas sutiko suteikti tam tikras saugumo garantijas ir dalyvauti taikos derybose dėl karo užbaigimo.

Pagal pernai pasirašytą istorinį susitarimą JAV pažadėjo iki 2021 metų gegužės išvesti iš Afganistano visas užsienio pajėgas.

Ir Talibanas, ir Afganistano vyriausybė nekantriai laukia JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijos ir, galbūt, naujų būsimosios JAV administracijos politikos krypčių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)