Per savo kandidatūros svarstymą Senate senatoriaus Tedo Cruzo paklaustas, ar JAV laikysis tokios pat pozicijos Jeruzalės atžvilgiu ir paliks ten savo ambasadą, A. Blinkenas nedvejodamas atsakė: „Taip ir taip.“

2017 metais D. Trumpas atmesdamas tarptautinį konsensusą pripažino Jeruzalę Izraelio sostine, nors palestiniečiai laiko Rytų Jeruzalę savo būsimos valstybės sostine.

A. Blinkenas nurodė, kad J. Bidenas dės daugiau pastangų siekdamas, kad būtų įkurta atskira palestiniečių valstybė, tačiau pripažino laukiančius sunkumus.

„Vienintelis būdas užtikrinti Izraelio, kaip žydų demokratinės valstybės, ateitį ir suteikti palestiniečiams valstybę, į kurią jie turi teisę, yra vadinamasis dviejų valstybių sprendimas“, – sakė A. Blinkenas.

Tačiau jis pridūrė: „Manau, realistiškai sunku įžvelgti artimiausio laikotarpio perspektyvas žengti į priekį šiuo klausimu.“

„Svarbu būtų įsitikinti, kad nė viena šalis nesiima veiksmų, dėl kurių ir taip sunkus procesas tampa dar sudėtingesnis“, – sakė jis.

Netrukus po šių jo pastabų, pilietinės visuomenės grupė „Peace Now“ pranešė, kad Izraelis paskelbė konkursus dėl 2 500 naujų naujakurių namų.

Kadenciją baigiantis valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ginčijo, kad žydų nausėdijos palestiniečių žemėje yra neteisėtos, ir aplankė vieną iš tokių vietų per savo kelionę į Vakarų Krantą lapkritį.

D. Trumpo administracija yra išreiškusi bendrą paramą palestiniečių valstybei, tačiau teigė, kad ją reikėtų demilitarizuoti ir kad jos sostinė neturėtų būti Jeruzalėje.

Palestiniečių lyderiai boikotavo D. Trumpą sakydami, kad jo žingsnis dėl Jeruzalės ir pagalbos palestiniečių pabėgėliams nutraukimas rodo jo šališkumą.

D. Trumpo žentas Jaredas Kushneris vadovavo pastangoms Artimuosiuose Rytuose, siekdamas arabiškų valstybių pripažinimo Izraeliui, o nuo rugsėjo keturios šalys sutiko normalizuoti ryšius su žydų valstybe.

Demokratas A. Blinkenas taip pat teigė, kad jis priešinasi kampanijoms spausti Izraelį per boikotus, ir šiuo klausimu jo nuomonė išsiskyrė su kai kuriais jo bendrapartiečiais kairiojo sparno atstovais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)