Tuo metu kadenciją baigiantis valstybės vadovas Donaldas Trumpas toliau leido laiką užsidaręs Baltuosiuose rūmuose sostinės centre, pilname karių ir apsauginių užtvarų.

Šaliai minint pilietinių teisių judėjimo lyderio Martino Lutherio Kingo Jr. dieną, J. Bidenas iš savo namų Delavere nuvyko į Filadelfiją krauti labdarai skirtų maisto paketų. Šis jo žingsnis simbolizuoja būsimo prezidento raginimą amerikiečiams susivienyti po ketverių smarkaus susipriešinimo metų.

„Paslaugos yra tinkamas būdas pradėti gyti, vienytis ir atkurti šią šalį, kurią mes mylime“, – sakė J. Bidenas šiai progai paminėti skirtame vaizdo kreipimesi.

Tačiau 78 metų demokrato karšti raginimai puoselėti optimizmą ir užgydyti žaizdas, skambėsiantys ir per jo inauguracijos ceremoniją trečiadienį vidurdienį, susiduria su sunkia tikrove, temdoma virtinės krizių.

Koronavirusas nevaldomai plinta, vakcinos nuo COVID-19 paskirstymas susiduria su kliūtimis, o ekonomikos atsigavimas stringa.

Pirmadienį vėl buvo atkreiptas dėmesys į keblų valdžios perdavimo procesą, kai J. Bideno atstovė spaudai skubiai atmetė D. Trumpo pareiškimą, kad dėl koronaviruso pandemijos įvestas draudimas atvykti į šalį iš didžiosios dalies Europos ir Brazilijos vėliau šį mėnesį bus panaikintas.

D. Trumpas ilgiau nei du mėnesius atsisakė pripažinti lapkričio 3-iąją įvykusių prezidento rinkimų rezultatus, ir šalyje kunkuliuoja pyktis bei susipriešinimas.

J. Bidenas trečiadienį vidurdienį duos prezidento priesaiką mieste, kuriame saugumą užtikrins daugiau kaip 20 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių.

Dėl įrengtų kontrolės postų ir didžiulių atitvertų zonų, į kurias eiliniams piliečiams patekti draudžiama, ceremoniją stebės tik nedidelis skaičius svečių. Analogiškų saugumo priemonių imtasi prie valstijų vyriausybių kompleksų visoje šalyje, vietos valdžios pareigūnams būgštaujant dėl galimų dešiniojo sparno grupių provokacijų prieš inauguraciją.

Laikinasis gynybos sekretorius Christopheris Milleris sakė, kad kariuomenė ir Federalinis tyrimų biuras (FTB) tikrina automatiniais šautuvais ginkluotus Nacionalinės gvardijos karius, siekiant išsiaiškinti, ar kuris nors iš jų nekelia grėsmės.

„Neturime žvalgybinės informacijos apie galimą vidaus grėsmę, tačiau imamės visų įmanomų priemonių sostinės saugumui užtikrinti“, – sakė Ch. Milleris.

Tuo metu kantri muzikos legenda Garthas Brooksas pranešė, kad surengs pasirodymą per J. Bideno inauguracijos ceremoniją, pabrėžęs, jog tai „ne politinis, bet vienybės pareiškimas“.

Kiek anksčiau apie savo dalyvavimą ceremonijoje pranešė superžvaigždės Lady Gaga ir Jennifer Lopez.

Malonės suteikimas

D. Trumpas vis dar nepasveikino J. Bideno su pergale ir sulaužė kadenciją baigiančio valstybės vadovo tradiciją pakviesti išrinktąjį prezidentą išgerti arbatos Ovaliajame kabinete. Respublikonas beveik nesirodo viešumoje nuo sausio 6-osios, kai jo šalininkai įsiveržė į Kapitolijų. Dėl šių įvykių D. Trumpui už maišto kurstymą buvo surengta istorinė antra apkalta.

Pirmadienį paskelbti sociologinių tyrimų agentūros „Gallup“ atliktos apklausos – paskutinės D. Trumpui dar einant prezidento pareigas – rezultatai parodė, kad jo populiarumas rekordiškai žemas – tesiekia 34 procentus.

JAV žiniasklaida pranešė, kad vienas paskutinių D. Trumpo darbų prezidento poste gali būti malonės suteikimas dešimtims nuteistų nusikaltėlių.

Intensyviai spėliojama, ar D. Trumpas žengs beprecedentį ir teisės požiūriu rimtų abejonių keliantį žingsnį suteikti išankstinę malonę sau ir savo vaikams, dirbantiems jo kampanijos ir Baltųjų rūmų patarėjais.

Pasak CNN ir kitų žiniasklaidos priemonių, D. Trumpas turi sąrašą su 100 asmenų, kuriems antradienį suteiks malonę.

„The New York Times“ pranešė, kad po intensyvių lobistinių pastangų sudarytame sąraše esama ir nuteistų tarnautojų, ir žmonių, kuriuos uoliai gynė baudžiamosios justicijos aktyvistai.

Jau kelis mėnesius svarstoma, kad tarp asmenų, sulauksiančių malonės, gali būti ir tokios kontroversiškos figūros, kaip JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas, vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as ir įtakingas D. Trumpo patarėjas Stephenas Bannonas.

Jei D. Trumpas visgi ryžtųsi suteikti malonę sau ar savo vaikams, nors šiuo metu toki galimybė atrodo menkai tikėtina, toks žingsnis prilygtų politiniam sprogimui, kuris vainikuotų vieno iš labiausiai skaldančių šalies lyderių JAV istorijoje kadenciją.

Toks žingsnis tikriausiai dar sustiprintų pasipiktinimą D. Trumpo veiksmais tarp respublikonų Senate, kuriame greitai turėtų prasidėti jo apkaltos teismas.

Kai D. Trumpas paskelbė, kad sausio 26 dieną JAV atšauks dėl koronaviruso pandemijos įvestą draudimą atvykti į šalį keliautojams iš Europos ir Brazilijos, J. Bideno atstovė Jen Psaki atkirto, kad draudimas liks galioti.

„Remdamasi mūsų medicinos komandos patarimu, administracija neketina panaikinti šių apribojimų sausio 26-ąją“, – tviteryje parašė ji.

D. Trumpo inauguracijoje nebus

D. Trumpas, tapęs pirmuoju antrai kadencijai neperrinktu prezidentu po George'o H. W. Busho, kurį pakeitė Billas Clintonas, J. Bideno inauguracijoje nedalyvaus. Nuo 1869 metų dar nė vienas prezidentas nebuvo praleidęs savo įpėdinio inauguracijos, kurios ceremonija simbolizuoja taikų valdžios perdavimą.

Trečiadienį D. Trumpas vyks į savo privatų kurortą „Mar-a-Lago“ Floridoje. Jis anksti ryte išvyks iš Baltųjų rūmų, kad spėtų paskutinįkart pasinaudoti prezidento kelionių privilegijomis.

Prezidentinis sraigtasparnis „Marine One“ iš Baltųjų rūmų nuskraidins jį į Andrewso oro pajėgų bazę, iš kur D. Trumpas skris į Floridą prezidentiniu lėktuvu „Air Force One“, kuris nuo vidurdienio nebebus jo žinioje.

„Bloomberg“ pranešė, kad D. Trumpas Andrewso bazėje organizuoja sau karių palydėtuves, kurias stebės minia kviestinių svečių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)