Be to, Europos Komisija žada iki sausio pabaigos susitarti su valstybėmis narėmis dėl skiepų sertifikatų (skiepų pasų) protokolų, pastarieji turėtų būti pripažįstami ir naudojami visos Europos Sąjungos sveikatos priežiūros sistemoje.

Pasauliniu lygiu jie turėtų būti suderinti su Pasaulio sveikatos organizacija, teigiama dokumento projekte, su kuriuo galėjo susipažinti „Bloomberg“ žurnalistai. Tokie skiepų sertifikatai pakeistų karantiną ir testavimo reikalavimus, pasitarnautų kaip įrodymas, jog konkretus žmogus „gali keliauti nekeldamas rizikos kitiems“.

Rekomendacijų projektas, kuriam oficialiai bus pritarta antradienį, paruoštas kaip tik tuo metu, kai Europos Sąjungoje ir stabiliai augantis naujų susirgimų skaičius verčia valstybes nares ir toliau gyventi karantino sąlygomis.

Jis taip pat atspindi ir dabartinę situaciją su skiepais, šioje srityje Europos Sąjunga nusileidžia Jungtinėms Valstijoms, Jungtinei Karalystei ir kitoms išsivysčiusioms šalims.

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį dalyvaus nuotolinėje konferencijoje, kurios metu susipažins su naujausiomis Europos Komisijos iniciatyvomis.

Tarp prieštaringai vertinamų dienotvarkės klausimų – ir reikalavimas kuo skubiau įteisinti skiepų sertifikatų sistemą, viliamasi, kad ji padėtų atnaujinti keliones, bent jau tiems, kurie pasiskiepys nuo naujojo koronaviruso.

Idėja, kuriai, panašu, Europos Komisija pritaria, atspindi nuo turizmo priklausančių ekonomikų, tokių kaip Graikija, norą sugrįžti į vėžes vasaros turizmo sezonui. Tokios valstybės kaip Prancūzija pernelyg neskuba įgyvendinti skiepų sertifikatų idėjos, nes jie paverstų vakcinaciją privaloma, o šiuo metu tam vakcinų dėl mažos pasiūlos paprasčiausiai nepakaktų.

Kelionių draudimas

„Skatinant ambicingas vakcinavimo pastangas, labai svarbu užsibrėžti konkrečius tikslus. Iki 2021 metų kovo valstybės narės privalo būti paskiepijusios mažiausiai 80 proc. sveikatos priežiūros ir socialinės rūpybos profesionalų bei vyresnių nei 80 metų žmonių. Be to, iki 2021 metų vasaros valstybės narės turi būti paskiepijusios mažiausiai 70 proc. suaugusiųjų populiacijos“, – teigiama dokumente.

Komisijos rekomendacijose, kurios valstybėms narėms nėra privalomos, taip pat nurodyta:
Identifikuoti mažiausiai 5 proc., pageidautina 10 proc., visų teigiamų koronavirusų testų genomų sekas, stebėti naujų atmainų atsiradimą;
Išplėsti greitųjų testų taikymą;
Bendruosius kelionių draudimus keisti konkretesnėmis priemonėmis;
Europos Komisija taip pat žada „spartinti naujų vakcinos gamybos objektų patvirtinimo procesus“ ir padėti valstybėms narėms steigti vakcinavimo centrus ir elektronines skiepų rezervavimo sistemas.

Siūlymai atspindi valstybių narių nuogąstavimus dėl per menkų skiepų gamybos pajėgumų.