Izraelio premjero Benjamino Netanyahu vyriausybė sekmadienį nurodė pareigūnams patvirtinti naujakurių būstų statybas šioje okupuotoje teritorijoje, paskelbė Izraelio pilietinės visuomenės grupė „Peace Now“.

„JK rimtai susirūpinusi Izraelio vyriausybės sprendimu pritarti 780 naujų būstų statybai okupuotose palestiniečių teritorijose“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Vakarų Kranto gilumoje esančių rajonų įtraukimas į statybų planus „galėtų kelti grėsmę būsimoms taikos deryboms“, pažymėjo atstovas.

„Nausėdijos pagal tarptautinę teisę yra neteisėtos ir gali pakirsti galimybes fiziškai įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį. Raginame tuojau pat sustabdyti jų statybas Rytų Jeruzalėje ir kitose Vakarų Kranto vietose“, – sakė jis.

JK ir didžioji tarptautinės bendrijos dalis smerkia tęsiamas naujakurių namų statybas rajonuose, kurių savo galimai būsimai valstybei nori palestiniečiai.

Tačiau kadenciją baigiančio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija 2019 metais nutraukė dešimtmečius vykdytą JAV užsienio politikos kursą ir pareiškė, kad Vašingtonas nebelaiko nausėdijų statybų tarptautinės teisės pažeidimu.

Londono pozicija atitinka Europos Sąjungos kursą. Blokas sakė, kad Izraelio veiksmai „toliau kenkia įgyvendinamo dviejų valstybių sprendinio perspektyvai“.

2018 metais D. Trumpo administracija taip pat nepaisė tokių sąjungininkų, kaip Didžioji Britanija ir ES, kai nusprendė perkelti JAV ambasadą į Jeruzalę.

Naujiems naujakurių būstams pritarta kelios dienos iki D. Trumpo kadencijos pabaigos. Per ketverius savo valdymo metus D. Trumpas buvo laikomas ypač artimu B. Netanyahu sąjungininku.

„Peace Now“ teigia, kad plėsdamas gyvenvietes Izraelis gali konfliktuoti su būsimąja JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija.

J. Bidenas, kuris bus prisaikdintas trečiadienį, yra užsiminęs, kad jo administracija atkurs iki D. Trumpo vykdytą Vašingtono politiką nepritarti nausėdijų plėtrai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)