Teismas nepaaiškino, kodėl nutraukė tyrimą dėl Kremliui palankaus oligarcho, vieno turtingiausių Rusijos žmonių, sandorio įsigyjant ispanų tinklo kontrolinį akcijų paketą 2019 metų gegužę.

Liuksemburge įsikūrusi M. Fridmano investicijų kompanija „LetterOne“ užsitikrino su sunkumais susiduriančio ispanų parduotuvių tinklo „Dia“ akcijų daugumos kontrolę po nuožmių ginčų su buvusiais tinklo vadovais, po kurių krito tinklo akcijų kaina.

Praėjus penkiems mėnesiams Ispanijos nacionalinis teismas pradėjo tyrimą dėl kaltinimų, esą „LetterOne“ „koordinuotai ir suderintai“ sumažino tinklo „Dia“ rinkos vertę, kad galėtų ją įsigyti, tuo sukeldama įtarimų dėl manipuliavimo rinka.

Kai „LetterOne“ pirmą kartą įsigijo „Dia“ akcijų 2017 metais, akcijos vertė buvo 4,50 euro, tačiau „LetterOne“ nusprendus perimti kontrolinį akcijų paketą, buvo siūloma po 0,67 euro už akciją.

M. Fridmanas garsėjo kaip nuožmus įmonių valdytojas, linkęs į teisminius ginčus. Jis visada gynė savo interesus tvirtindamas, kad tapo viena pagrindinių tinklo „Dia“ finansinių problemų aukų.

Praėjusį mėnesį tas pats teismas nutraukė panašų tyrimą dėl įtarimų, jog M. Fridmanas slapta suorganizavo ispanų skaitmeninių pramogų bendrovės „Zed Worldwide“ žlugimą, kad galėtų šią įmonę perimti po bankroto.

Rusijos, Ukrainos ir Izraelio pilietybes turintis M. Fridmanas, pasak prokurorų, pasitelkia taktiką, kurią „paprastai naudoja rusų mafija“, siekdama nelegaliai perimti kokią nors bendrovę.

Tačiau praėjusių metų pabaigoje Ispanijos Nacionalinis teismas šią bylą nutraukė.

Per savo kompaniją „LetterOne“ M. Fridmanas taip pat kontroliuoja akcijų telekomunikacijų, technologijų, bankininkystės, energetikos ir sveikatos apsaugos sektoriuose.

Jis taip pat yra vienas iš didžiausio Rusijos privataus paskolų davėjo banko „Alfa“ įkūrėjų. Jam priklauso didžiausia Rusijos maisto mažmeninės prekybos grupė „X5 Retail Group“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)