Teismas turėjo prasidėti 12.30 val. (vietos laiku), O. Michailovai apie tai pranešė, likus kelioms minutėms iki jo pradžios.

Teismo posėdis prasidėjo keliomis minutėmis vėliau.


A. Navalno štabų tinklo vadovas Leonidas Volkovas išpublikavo tviteryje O. Michailovai atsiųstą pranešimą.

„Beprotybė. Jie bijo vežti Aleksejų į teismą, veža teismą pas Aleksejų“, – parašė jis.

Surengtą teismo posėdį policijos poskyryje pats A. Navalnas pavadino pasityčiojimu iš teisėsaugos ir aukščiausio lygio neteisėtumu.

A. Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš išpublikavo tviteryje vaizdo įrašą su opozicionieriaus komentaru iš teismo salės.

„Nesuprantu, kas vyksta. Vos prieš minutę mane išvedė iš kameros susitikti su advokatais. Atėjau čia, čia vyksta Chimkų teismo posėdis. Kažkokie žmonės mane filmuoja, kažkokie žmonės sėdi salėje. Visa tai vadinasi Chimkų teismo „atviras posėdis“, kuriame su sargybinių priežiūra nagrinėjamas klausimas apie mano sulaikymą“, – sakė A. Navalnas.

„Nesuprantu, kodėl posėdis vyksta policijoje? Kodėl niekam nepranešė, kodėl neatsiuntė šaukimo? Tai paprasta – mačiau daug pasityčiojimų iš teisingumo, bet, regis, tas senis bunkeryje tiek visko bijo, kad tiesiog demonstratyviai suplėšė ir išmetė į šiukšlyną Baudžiamojo proceso kodeksą. Tai, kas čia vyksta, tiesiog neįmanoma. Tai aukščiausio lygio teisėtumo nepaisymas“, – kalbėjo A. Navalnas.

Pirmadienį A. Navalno advokatė sakė, kad jiems neleidžiama bendrauti.

A. Navalno advokatė Olga Michailova radijo stočiai „Echo of Moscow“ sakė, kad jai nebuvo leista pasimatyti su savo klientu, kuris yra sulaikytas netoli oro uosto esančioje policijos nuovadoje.

„Manęs neįleidžia į Chimkų srities policijos departamentą“, – sakė ji.

A. Navalno atstovė Kira Jarmyš tviterio paskyroje paskelbė, kad du opozicijos lyderio advokatai galėjo įeiti į policijos pastatą, tačiau jiems nebuvo leista susitikti su klientu.

A. Navalnas sekmadienio vakarą buvo sulaikytas Maskvos oro uoste, kai grįžo į tėvynę iš Vokietijos.

44 metų opozicijos lyderis sugrįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur buvo kelis mėnesius gydomas po mėginimo jį nunuodyti. A. Navalno teigimu, šis mėginimas buvo surengtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu.


Politikas blogai pasijuto rugpjūtį skrydžio iš Sibiro į Maskvą metu, o vėliau buvo nuskraidintas medicininiu lėktuvu į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad jis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Pasikėsinimas sustiprino įtampą tarp bloko ir jo rytinės kaimynės.

Gruodžio mėnesį Rusija ėmėsi, pasak Vokietijos „nepateisinamų“ atsakomųjų sankcijų dėl jai ES po apnuodijimo įvestų sankcijų.

Maskva paskelbė draudimą atvykti keliems ES atstovams, kai Briuselis už įvedė sankcijas šešiems Rusijos pareigūnams.

Į ES sąrašą buvo įtraukti šeši Kremliui artimi asmenys, kurie, pasak ES, yra vienu ar kitokiu būdu buvo atsakingi už A. Navalno apnuodijimą dėl užimamų pareigų.

Posėdis policijos nuovadoje

Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba nurodė, kad A. Navalnas ieškomas, nes pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Tarnyba nurodė, kad „jis bus laikomas suimtas“ iki teismo sprendimo.

Toks posėdis pirmadienio rytą buvo surengtas policijos nuovadoje.

A. Navalnas improvizuotą posėdį dėl jo sulaikymo pratęsimo pavadino „visišku beteisiškumu“.

Vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo jo atstovė, A. Navalnas klausė, kodėl posėdis vyksta policijoje, ir pavadino šią procedūrą įrodymu, kad pareigūnai „suplėšė ir išmetė baudžiamojo proceso kodeksą“.

A. Navalno įkurtas Kovos su korupcija fondas (FBK) kiek anksčiau pirmadienį pareiškė, kad policija jį sulaikė neteisėtai, ir pabrėžė, jog jam neleidžiama susitikti su savo advokatais.

„Navalnas yra Rusijos pilietis. Jis buvo neteisėtai sulaikytas. Pas jį neleidžia advokatų“, – tviteryje parašė FBK.

Kaip socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A. Navalno atstovė Kira Jarmyš, du opozicijos lyderio advokatai buvo įleisti į policijos pastatą, tačiau jiems nebuvo leista pabendrauti su savo klientu.

Socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimų, kad prie policijos nuovados pradėjo rinktis A. Navalno šalininkai.

44 metų A. Navalnas blogai pasijuto rugpjūtį skrydžio iš Sibiro į Maskvą metu, o po poros dienų komos būklės buvo nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Vakarų ekspertai nustatė, kad Kremliaus kritikas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Maskva neigia kaip nors prisidėjusi prie šio išpuolio, o rusų tyrėjai tvirtina, kad nėra jokio pagrindo inicijuoti tyrimą.

„Nebijau“

44 metų A. Navalną pasų kontrolės poste pasitiko uniformuoti policininkai, jo lėktuvui atskridus į Maskvą iš Berlyno.

Jis apkabino drauge keliavusią žmoną Juliją ir buvo išvestas.

Iki sulaikymo Šeremetjevo oro uoste bendraudamas su žurnalistais A. Navalnas pareiškė nebijantis arešto.

„Žinau, kad man iškeltos baudžiamosios bylos yra sufabrikuotos“, – pareiškė A. Navalnas, stovėdamas terminale priešais Kremliaus nuotrauką.

Opozicionieriaus lėktuvas turėjo leistis Vnukovo oro uoste, kur buvo susirinkę šimtai jo šalininkų ir daug žurnalistų, tačiau orlaivis paskutinę minutę buvo nukreiptas į Šeremtjevo tarptautinį oro uostą.

Prieš nusileidimą keletas A. Navalno bendražygių, įskaitant žinomą Maskvos aktyvistę Liubov Sobol ir kitus jo artimus padėjėjus buvo sulaikyti Vnukovo oro uoste.

Tinklalapio „OVD-Info“, renkančio informaciją apie areštus per politinius protestus Rusijoje, duomenimis, iš viso buvo sulaikyti 70 asmenų.

Vėliau L. Sobol ir kiti sulaikytieji pranešė, kad jie gali būti nubausti už administracinius teisės pažeidimus.

Jau maždaug dešimtmetį Rusijos protesto judėjimo veidu laikomas A. Navalnas išgarsėjo kaip kovos su korupcija tinklaraštininkas ir antivyriausybinių mitingų organizatorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (691)