Y. Suga premjero poste dirba tik nuo rugsėjo, tačiau jo populiarumas pastaruoju metu smarkiai sumenko, visuomenei nepalankiai vertinant jo vyriausybės atsaką į trečią koronaviruso bangą.

Nauja susirgimų banga Japonijoje ir užsienyje taip pat sustiprino abejones, ar pavyks surengti Tokijo olimpines žaidynes, kurios pernai buvo atidėtos dėl pandemijos. Visgi Y. Suga pirmadienį pakartojo esąs pasiryžęs surengti olimpiadą, kuri taptų „žmonijos pergalės prieš virusą įrodymu“.

„Siekdamas saugoti Japonijos žmonių gyvybes ir sveikatą... kiek įmanoma greičiau normalizuosiu padėtį“, – sakė premjeras, kalbėdamas pirmame naujos parlamento sesijos posėdyje.

Tokijuje ir kai kuriuose kituose regionuose šiuo metu dėl pandemijos yra paskelbta ekstremalioji padėtis, galiosianti mažiausiai iki vasario 7 dienos. Tačiau vyriausybė kaltinama, jog per ilgai delsė imtis suvaržymų ir pateikia prieštaringus padėties vertinimus.

Savaitgalį paskelbti laikraščio „Yomiuri Shimbun“ surengtos apklausos rezultatai parodė, kad visuomenės parama Y. Sugos vyriausybei nuo gruodžio sumenko 6 procentiniais punktais ir šiuo metu siekia 39 procentus.

Remiantis apklausos rezultatais, nepalankiai kabineto darbą vertina 49 proc. respondentų.

Rugsėjį, kai Y. Suga perėmė vyriausybės vairą, visuomenės parama jo kabinetui siekė 74 procentus.

Savaitgalį paskelbti privataus transliuotojo ANN surengtos apklausos rezultatai parodė, kad nuo gruodžio parama vyriausybei nusmuko iki 34,8 procento.

Y. Sugos vyriausybė akcentavo būtinybę subalansuoti kovos su pandemija priemones ir poveikį ekonomikai, tačiau sulaukė aštrios kritikos, kad nepaisydama augančio sergamumo toliau palaikė vidaus turizmą skatinančią kampaniją.

Pirmadienį premjeras sakė, kad jo vyriausybė greitu metu pateiks įstatymo projektą, kuriuo bus sugriežtintos ekstremaliosios padėties metu galiojančios taisyklės. Be kita ko, bus numatyta galimybė skirti baudas įmonėms, nepaisančioms raginimų sustabdyti veiklą.

Remiantis pranešimais, vyriausybė taip pat gali inicijuoti teisinius pakeitimus, leisiančius skirti pinigines baudas ar netgi realaus laisvės atėmimo bausmes asmenims, kurie nustačius jiems koronavirusinę infekciją atsisako hospitalizacijos arba nepateikia informacijos, reikalingos kontaktams atsekti.

Nepaisant pastaruoju metu išaugusio sergamumo, Japonijoje COVID-19 protrūkis santykinai mažas, palyginti su kitomis pasaulio šalimis. Nuo pandemijos pradžios šalyje nuo koronavirusinės infekcijos mirė apie 4 500 žmonių.

Vyriausybė yra užsitikrinusi pakankamai vakcinų nuo COVID-19 dozių paskiepyti visus 126 mln. šalies gyventojų, tačiau kol kas tik „Pfizer“ yra pateikusi prašymą patvirtinti jos preparatą. Skiepijimas nuo pandeminio koronaviruso šalyje tikriausiai prasidės ne anksčiau kaip vasario pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)