Daugeliu atvejų žinutes rašė Kremliaus kritikai, liaupsindami A. Navalną, kuris parskrido namo, nepaisydamas perspėjimų, kad bus sulaikytas, ir kaltinimų nusikalstama veikla (tiek opozicionierius, tiek jo rėmėjai visus kaltinimus atmetė), už kurią neva gresia dešimtmečiui ar ilgiau atsidurti už grotų, skelbia „Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas“.

„Paskambinau Navalno tėvams ir pasakiau, kad turi nuostabų sūnų, nusipelniusį Rusijos pilietį, drąsų ir padorų“, – tviteryje parašė opozicijos politikas Jevgenijus Roizmanas, 2013–2018 m. ėjęs Jekaterinburgo mero pareigas.


Taip pat jis paskelbė A. Navalno ir jo žmonos Julijos nuotrauką, kuria socialinio tinklo naudotojai dalijosi ir kituose komentaruose.

Kontrastą už drąsą giriamam A. Navalnui sudarė užuominos apie V. Putiną, kad jis yra bailys. Be kitų dalykų, internautai paminėjo lėktuvo, kuriuo skrido A. Navalnas, nukreipimą, gausias saugumo pajėgas Vnukovo oro uoste, kur jis turėjo nusileisti, ir griežtus policininkų veiksmus prieš opozicionieriaus pasitikti susirinkusius rėmėjus.

Vienoje kandžioje žinutėje buvo spėjama, jog „Kremliui baigėsi sauskelnės“.


„Smarvės nebeįmanoma užmaskuoti“, – tviteryje parašė Levas Šlosbergas, Pskovo srities regioninės valdžios opozicijos narys.

Londono karališkojo koledžo Rusijos instituto direktorius Samas Greene’as prieš A. Navalnui sugrįžtant parašė, kad „jeigu valdžia yra išmintinga, leis Navalnui ramiai išeiti iš oro uosto, žinodama, jog visada galės jį suimti vėliau, kad kilęs ažiotažas atrodytų juokingai“.


Taip nenutiko, nors 2020 m. gruodžio mėnesį surengtoje metinėje spaudos konferencijoje V. Putinas siekė duoti suprasti, jog A. Navalnas nėra toks svarbus Kremliui, kad valstybė bandytų jį nunuodyti, ir pridūrė: „Kam jis reikalingas?“

Dar vienas galimas ženklas, kad V. Putinas apie A. Navalną galvoja dažniau, nei parodo, yra tas faktas, jog Rusijos prezidentas ir jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas stropiai vengia minėti opozicionieriaus vardą ir vietoje jo vartoja eufemistinius apibūdinimus, tokius kaip „tinklaraštininkas“ arba „Berlyno pacientas“.

D. Peskovas toliau bando sudaryti įspūdį, kad Kremlius vargiai stebi A. Navalną. Netrukus po jo sugrįžimo televizijos kanalas „Dožd“ pacitavo V. Putino atstovą spaudai, atsakantį į klausimą apie A. Navalno sulaikymą: „Atsiprašau, ar jis buvo sulaikytas Vokietijoje? Per daug nesidomėjau.“

Tuo tarpu S. Greene’as išsakė nuomonę, kad gausios saugumo pajėgos rodo, jog „Kremliaus susirūpinimas dėl A. Navalno kol kas lenkia visuomenės entuziazmą jo atžvilgiu“.

Rusijos instituto vadovas, regis, turėjo omenyje tą faktą, kad nors milijonai rusų žiūrėjo A. Navalno vaizdo įrašus, kuriuose išsamiai pasakojama apie korupciją tarp V. Putino sąjungininkų, opozicionieriaus populiarumo mastas nėra aiškus.

Tviterio kanalą „X Soviet“ kuruojanti Sarah Hurst tokio pobūdžio pastabas paneigė kandžiu komentaru: „Galima nemėgti A. Navalno, bet negalima pasirinkti kito patrauklaus Rusijos opozicijos politiko, nes visi kiti – negyvi.“


„Kalbant trumpai ir nepasiduodant emocijoms, susidariau nuomonę, kad Aleksejus Navalnas nusprendė suduoti smūgį V. Putino režimui paaukodamas save“, – feisbuke pareiškė Rusijos kriminalinių romanų autorius ir Kremliaus kritikas Grigorijus Čchartišvilis, rašantis Boriso Akunino slapyvardžiu.

„Bloomberg“ dirbantis Rusijos žurnalistas, analitikas ir komentatorius Leonidas Beršidskis nurodė, kad A. Navalno atvykimas yra vienas iš ilgai užtruksiančio proceso etapų.

„Drąsa – galingiausias ginklas, – rašė L. Beršidskis. – V. Putinas nelaimės. Tiesiog reikia daug laiko, kad jis pralaimėtų.“


Rusijos teismas pirmadienį nurodė 30 dienų suimti A. Navalną, ankstesnę dieną sulaikytą iškart po grįžimo į Maskvą iš Vokietijos, pranešė opozicionieriaus atstovė Kira Jarmyš.

„Teismas areštavo Navalną 30 parų. Iki vasario 15 dienos“, – per „Twitter“ parašė K. Jarmyš.

Pareigūnai sekmadienį sulaikė 44 metų žinomiausią prezidento Vladimiro Putino oponentą Maskvos Šeremetjevo oro uoste, nepraėjus nė valandai po to, kai opozicionierius sugrįžo į Rusiją, nepaisydamas perspėjimų, kad jis bus areštuotas.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) pareiškė sulaikiusi A. Navalną už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Pats opozicionierius tą bylą laiko paskatinta politinių motyvų.

Prokurorai taip pat gali iškelti su korupcija kovojančiam aktyvistui baudžiamąją bylą dėl įtarimų, kad jis neteisėtai pasisavino beveik 4 mln. dolerių, paaukotų jo organizacijoms.

A. Navalnas į Rusiją sugrįžo iš Berlyno, kur jis gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Kremliaus kritikas tvirtina, kad jį bandė nunuodyti Federalinė saugumo tarnyba (FSB) V. Putino nurodymu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (400)