Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis sekmadienį pasmerkė A. Navalno sulaikymą kaip „nepriimtiną“ ir paragino Rusijos institucijas nedelsiant jį paleisti.

A. Navalnas sekmadienio vakarą buvo sulaikytas Maskvos oro uoste, kai grįžo į tėvynę iš Vokietijos.

„Aleksejaus Navalno sulaikymas atvykus į Maskvą yra nepriimtinas. Raginu Rusijos institucijas nedelsiant jį paleisti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ch. Michelis.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis taip pat paragino paleisti opozicionierių.

„Rusijos institucijos privalo gerbti Aleksejaus Navalno teises ir nedelsiant jį paleisti. Teismų sistemos politizavimas yra nepriimtinas“,– tviteryje parašė J. Borrellas.

Lietuva, Latvija ir Estija ragina ES svarstyti sankcijas Rusijai, jei Maskvoje sulaikytas Kremliaus kritikas A. Navalnas nebus paleistas į laisvę.

„A. Navalno sulaikymas visiškai nepriimtinas. Reikalaujame, kad jis nedelsiant būtų paleistas. ES turėtų veikti greitai ir jei jis nebus paleistas, mums reikia svarstyti ribojamųjų priemonių įvedimą, reaguojant į šį baisų veiksmą“, – tviteryje parašė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Ministro teigimu, tai yra bendra Baltijos šalių pozicija.

Maskva turi „nedelsiant“ paleisti Kremliaus kritiką, pirmadienį pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas.

A. Navalnas „priėmė sąmoningą sprendimą sugrįžti į Rusiją, nes laiko ją savo asmeniniais ir politiniais namais“, sakė H. Massas ir pridūrė, jog „visiškai nesuprantama“, kad Rusijos valdžia sulaikė jį vos grįžusį.

JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sekmadienį paragino Rusiją nedelsiant paleisti A. Navalną.

„Ponas Navalnas turi būti nedelsiant paleistas, o kaltininkai, atsakingi už pasipiktinimą keliantį pasikėsinimą į jo gyvybę, turi būti patraukti atsakomybėn“, – tviteryje parašė J. Sullivanas.

„Kremliaus išpuoliai prieš poną Navalną nėra tik žmogaus teisių pažeidimas, bet ir Rusijos žmonių, siekiančių būti išgirstais, įžeidimas“, – pridūrė J. Bideno patarėjas.

Oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, reaguodama į J. Sullivano įrašą, paragino užsienio diplomatus „gerbti tarptautinę teisę, nepažeidinėti nepriklausomų valstybių įstatymų ir užsiimti savo pačių šalies problemomis“.

„Atleiskit, jį sulaikė Vokietijoje> Nieko nežinau“, – taip A. Navalno sulaikymą pakomentavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Esą jis įvykių nesekė, nes šiuo metu atostogauja.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sekmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „griežtai smerkia“ A. Navalno sulaikymą.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia Rusijos sprendimą areštuoti Aleksejų Navalną“, – pareiškime sakė M. Pompeo.

„Su rimtu susirūpinimu pažymime, kad jo sulaikymas yra vėliausias iš virtinės bandymų nutildyti Navalną ir kitus opozicijos veikėjus bei nepriklausomus balsus, kritikuojančius Rusijos valdžią“, – pridūrė jis.

M. Pompeo sakė: „Navalnas nėra problema. Mes reikalaujame nedelsiant ir besąlygiškai jį paleisti.“

„Užtikrinti politiniai lyderiai nebijo konkuruojančių balsų, nesmurtauja prieš politinius oponentus ir neteisėtai nesulaiko jų“, – pridūrė jis.

Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pirmadienį pasmerkė Rusijos opozicijos lyderio A. Navalno sulaikymą. Jis teigia, kad tai „pasibaisėtinas“ žingsnis ir reikalauja paleisti Kremliaus kritiką.

„Tai, kad Rusijos valdžia suėmė niekingo nusikaltimo auką A. Navalną, yra pasibaisėtina“, – tviterio paskyroje rašė D. Raabas.

„Jis turi būti nedelsiant paleistas. Užuot persekiojusi A. Navalną Rusija verčiau tpaaiškintų, kodėl Rusijoje buvo panaudotas cheminis ginklas“, – teigė jis.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen pirmadienį pasmerkė Rusijos opozicionieriaus kritiko Aleksejaus Navalno sulaikymą ir pareikalavo nedelsiant jį paleisti.

„Smerkiu Aleksejaus Navalno sulaikymą, – sakė U. von der Layen išplatintame pareiškime. – Rusijos valdžia turi nedelsiant jį paleisti ir užtikrinti jo saugumą.“

Europos Komisijos pirmininkė taip pat pakartojo Briuselio raginimą atlikti nepriklausomą tyrimą dėl pasikėsinimo nužudyti A. Navalną.

Paleisti A. Navalną tviteryje ragina Kanados užsienio reikalų ministras Marcas Garneau, Suomijos ministrė pirmininkė Sanna Marin, Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputová, Europos liaudies partijos pirmininkas Donaldas Tuskas, JAV senatorius demokratas Bernie Sandersas ir daugybė kitų politikų.


Prie reikalavimų prisijungė žmogaus teisių organizacijos, o „Amnesty International“ teigė, kad A. Navalnas tapo sąžinės kaliniu, ir apkaltino Rusijos valdžią vykdant „nepaliaujamą kampaniją“, siekiant jį užtildyti.

A. Navalnas buvo sulaikytas Maskvos Šeremetjevo oro uoste nepraėjus nė valandai po to, kai ten nusileido jo lėktuvas, atskridęs iš Vokietijos.

44 metų opozicijos lyderis sugrįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur buvo kelis mėnesius gydomas po mėginimo jį nunuodyti. A. Navalno teigimu, šis mėginimas buvo surengtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu.

Politikas blogai pasijuto rugpjūtį skrydžio iš Sibiro į Maskvą metu, o vėliau buvo nuskraidintas medicininiu lėktuvu į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad jis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Pasikėsinimas sustiprino įtampą tarp bloko ir jo rytinės kaimynės.

Gruodžio mėnesį Rusija ėmėsi, pasak Vokietijos „nepateisinamų“ atsakomųjų sankcijų dėl jai ES po apnuodijimo įvestų sankcijų.

Maskva paskelbė draudimą atvykti keliems ES atstovams, kai Briuselis už įvedė sankcijas šešiems Rusijos pareigūnams.

Į ES sąrašą buvo įtraukti šeši Kremliui artimi asmenys, kurie, pasak ES, yra vienu ar kitokiu būdu buvo atsakingi už A. Navalno apnuodijimą dėl užimamų pareigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (817)