A. Navalnas sekmadienio vakarą buvo sulaikytas Maskvos oro uoste, kai grįžo į tėvynę iš Vokietijos.

„Aleksejaus Navalno sulaikymas atvykus į Maskvą yra nepriimtinas. Raginu Rusijos institucijas nedelsiant jį paleisti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ch. Michelis.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis taip pat paragino paleisti opozicionierių.

„Rusijos institucijos privalo gerbti Aleksejaus Navalno teises ir nedelsiant jį paleisti. Teismų sistemos politizavimas yra nepriimtinas“,– tviteryje parašė J. Borrellas.

44 metų opozicijos lyderis sugrįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur buvo kelis mėnesius gydomas po mėginimo jį nunuodyti. A. Navalno teigimu, šis mėginimas buvo surengtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu.

Politikas blogai pasijuto rugpjūtį skrydžio iš Sibiro į Maskvą metu, o vėliau buvo nuskraidintas medicininiu lėktuvu į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad jis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Pasikėsinimas sustiprino įtampą tarp bloko ir jo rytinės kaimynės.

Gruodžio mėnesį Rusija ėmėsi, pasak Vokietijos „nepateisinamų“ atsakomųjų sankcijų dėl jai ES po apnuodijimo įvestų sankcijų.

Maskva paskelbė draudimą atvykti keliems ES atstovams, kai Briuselis už įvedė sankcijas šešiems Rusijos pareigūnams.

Į ES sąrašą buvo įtraukti šeši Kremliui artimi asmenys, kurie, pasak ES, yra vienu ar kitokiu būdu buvo atsakingi už A. Navalno apnuodijimą dėl užimamų pareigų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)