„Metališkojo urano gamyba turi potencialiai labai rimtų karinių pasekmių“, – bendrame pareiškime pažymėjo Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos diplomatijos vadovai.

Iranas pagal 2015 metų susitarimą su pasaulio galiomis dėl savo branduolinės programos yra įsipareigojęs 15 metų „negaminti ir neįsigyti metališkųjų plutonio ar urano, ar jų lydinių“.

„Primygtinai raginame Iraną sustabdyti šią veiklą ir nedelsiant vėl pradėti laikytis savo įsipareigojimų“ pagal sutartį, oficialiai vadinamą Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA), nurodė ministrai.

Teheranas trečiadienį informavo Vienoje įsikūrusią Tarptautinės atominės energijos agentūrą (TATENA) planuojantis tyrinėti metališkojo urano gamybos galimybes, nors šis procesas būtų naujas JCPOA pažeidimas.

Vėliausias žingsnis, didinantis spaudimą JAV išrinktajam prezidentui Joe Bidenui, likus kelioms dienoms dienoms iki jo inauguracijos, susijęs su Irano planais tyrinėti metališkojo urano gamybos galimybes Isfahano mieste veikiančioje įmonėje.

Sekmadienį, po Europos šalių įspėjimo, Iranas paragino TATENA vengti skelbti „nebūtinas“ detales apie Teherano branduolinę programą, pranešė valstybinė televizija.