Apytikrį sieną perėjusių žmonių skaičių pateikė Gvatemalos policijos pareigūnas iš pasienio miesto Florido.

Pasak jo, policija įleido migrantus, nes tarp jų daug šeimų su vaikais.

Bėgdami nuo skurdo, nedarbo, su gaujomis ir narkotikais susijusio smurto bei dviejų šalį nusiaubusių uraganų padarinių, hondūriečiai ketina nueiti tūkstančius kilometrų per Centrinę Ameriką į Meksiką, o paskui – į JAV.

Po griežtos antiimigracinės politikos Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentavimo metais migrantai tikisi rasti geresnį gyvenimą Amerikoje vadovaujant Joe Bidenui (Džo Baidenui).

Daugeliui greičiausiai teks nusivilti, nes JAV valdžia jau įspėjo hondūriečius, kurie leidosi į kelionę anksčiau penktadienį, kad jų neįsileis.

J. Bidenas pažadėjo „teisingą ir humanišką imigracijos sistemą“ ir paramą kovojant su skurdu ir smurtu – pagrindinėmis priežastimis, dėl kurių Centrinės Amerikos gyventojai emigruoja į JAV.

Tačiau laikinai JAV muitinės ir sienų apsaugos tarnybos komisaro pareigas einantis Markas Morganas praėjusią savaitę įspėjo karavaną „nešvaistyti savo laiko ir pinigų“.

Administracijos pasikeitimas neturi įtakos JAV atsidavimui „teisės viršenybei ir visuomenės sveikatai“, sakoma jo pranešime.

Nuo 2018-ųjų spalio iš Hondūro iškeliavo keliolika migrantų karavanų, kai kuriuos iš jų sudarė tūkstančiai žmonių. Tačiau prezidentaujant D. Trumpui visi jie susidurdavo su tūkstančiais JAV pasieniečių ir karių. Pats D. Trumpas yra pavadinęs iš Meksikos atvykstančius emigrantus „prievartautojais“, kurie į JAV „gabena narkotikus“ ir kitą nusikalstamą veiklą.

Meksikos valdžia ketvirtadienio vakarą pranešė, kad karavanui artėjant, prie šalies sienos su Gvatemala dislokuojami 500 imigracijos pareigūnų.