Dar šimtai žmonių buvo sužeisti per anksti ryte smogusį 6,2 balo požeminį smūgį, sukėlusį gyventojų paniką. Sulavesyje tebebuvo gyvi prisiminimai apie ankstesnį galingą žemės drebėjimą, įvykusį prieš pustrečių metų ir pražudžiusį tūkstančius žmonių.

Lig šiol iš po sugriautų pastatų apie 110 tūkst. gyventojų turinčiame Vakarų Sulavesio Mamudžu mieste buvo ištraukti 34 kūnai. Dar aštuoni žmonės neteko gyvybės piečiau paveikto rajono.

„Nežinome, kiek dar yra dingusiųjų“, – sakė Mamudžu įsikūrusios gelbėjimo agentūros darbuotojas Arianto, kaip ir daugelis indoneziečių, turintis vieną vardą.

„Vis dar yra žmonių, įstrigusių po griuvėsiais, – pridūrė jis.

Gelbėtojai ieškojo daugiau nei tuzino pacientų ir darbuotojų, įstrigusių po viena sugriuvusia Mamudžu ligonine.

„Ligoninė sulyginta su žeme – ji sugriuvo“, – pažymėjo Arianto.

Anksčiau penktadienį gelbėtojai taip pat mėgino pasiekti aštuonių asmenų šeimą, palaidotą po savo namų griuvėsiais.

Per penktadienį 2 val. 18 min. vietos (ketvirtadienį 20 val. 18 min. Lietuvos) laiku įvykusį drebėjimą buvo iš dalies sugriautas mažiausiai vienas viešbutis, o regiono gubernatoriaus biuras buvo smarkiai apgadintas.

Vienas Mamudžu gyventojas pranešė, kad stichija padarė didelę žalą visam miestui.

„Keliai suskilinėjo, daug pastatų sugriuvo“, – pasakojo 28 metų Hendra, taip pat turintis vieną vardą.

„Drebėjimas buvo labai stiprus... Atsibudau ir pabėgau su savo žmona“, – pridūrė jis.

Cunamių tikimybė

Nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje iš įvykio vietos matyti iš pajūrio miesto automobiliais ir motociklais išvykstantys gyventojai, važiavę pro gofruotos skardos lakštus ir kitas gatvėse išsibarsčiusias nuolaužas.

Tačiau smarkių liūčių ir žemės drebėjimo sukeltos nuošliaužos užblokavo pagrindinį kelią, kuriuo galima išvažiuoti iš Mamudžu.

Meteorologijos agentūra perspėjo, kad regioną gali supurtyti stiprūs pakartotiniai požeminiai smūgiai, taip pat paragino vengti būti pakrantėje, nes gali susidaryti cunamių.

„Pakartotiniai smūgiai gali būti tokie pat stiprūs arba stipresni negu šio ryto žemės drebėjimas“, – sakė agentūros vadovė Dwikorita Karnawati.

„Esama potencialo susidaryti cunamiui po tolesnių pakartotinių smūgių... Nelaukite, kol cunamiai atsiris, nes jie gali įvykti labai greitai“, – pridūrė pareigūnė.

Toks įspėjimas sukėlė daugiau baimės žemės drebėjimo supurtytame mieste.

„[Visi] panikuoja“, – naujienų agentūrai AFP sakė Mamudžu gyventojas Zulkifli Pagessa.

Pasak tarnybų, taip pat buvo apgadintas miesto oro uostas.

Indonezijos Raudonasis Kryžius pranešė, kad į paveiktas teritorijas išsiuntė medicinos ir pagalbos reikmenų ir kad jo komandos padeda ieškoti įstrigusių gyventojų.

„Mūsų pagrindinė užduotis – rasti gyvus išlikusius žmones ir padėti sužeistiesiems“, – pareiškė vietos Raudonojo Kryžiaus generalinis sekretorius Sudirmanas Saidas.

„Šios valandos yra lemiamos norint išgelbėti gyvybių. Dirbame dvigubai daugiau, siekdami padėti sužeistiems gyviems likusiems žmonėms, apsaugoti juos nuo COVID-19, taip pat suteikti pagalbą tūkstančiams savo namus palikusių žmonių“, – pridūrė jis.

JAV Geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, drebėjimo epicentras buvo už 36 km į pietus nuo Vakarų Sulavesio provincijos sostinės Mamudžu, o židinys glūdėjo 18 km gylyje.

„Mano namo siena sugriuvo“, – pasakojo 47 metų Hanafi, gyvenantis netoliese esančiame Maždenės mieste, kur taip pat žuvo žmonių ir buvo apgadinta pastatų.

„Viskas nuvirto ant grindų: šaldytuvas, spintelė“, – pridūrė jis.

Paieškos ir gelbėjimo agentūros pateiktuose vaizduose matyti, kaip gelbėtojai tikrina iš statinio griuvėsių ištrauktų dviejų mergaičių būklę.

Indonezija, priklausanti vadinamajam Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“, pasižymi dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

2018 metais per 7,5 balo žemės drebėjimą ir jo sukeltą cunamį Sulavesio uostamiestyje Palu žuvo arba dingo daugiau kaip 4,3 tūkst. žmonių.

2004 metų gruodžio 26 dieną prie Sumatros salos pakrantės įvykęs 9,1 balo žemės drebėjimas sukėlė didžiulį cunamį, regione nusinešusį apie 220 tūkst. žmonių gyvybių. 170 tūkst. šių aukų žuvo Indonezijoje.