Įnirtingas konservatorių premjero Boiko Borisovo vadovaujamo ministrų kabineto kritikas R. Radevas iš pradžių teigė, kad pirmenybę teikia pirmajai galimai rinkimų datai – kovo 28 dienai.

Tačiau po konsultacijų su partijomis jis ketvirtadienį pareiškė, kad pasirinkta savaite vėlesnė data, kad būtų daugiau laiko parengti apsaugos nuo koronaviruso priemones.

„Aš šiandien pasirašiau dekretą dėl parlamento rinkimų organizavimo balandžio 4 dieną“, – per televiziją kreipdamasis į tautą sakė R. Radevas.

Vieną skurdžiausių Europos Sąjungos valstybių vasarą krėtė antivyriausybiniai protestai, per kuriuos reikalauta B. Borisovo kabineto atsistatydinimo.

Tačiau koronaviruso epidemija numalšino didžiulius mitingus, o trims vyriausybėms vadovavęs premjeras išsilaikė valdžioje.

B. Borisovas 2013 ir 2017 metais buvo atsistatydinęs dar nesibaigus kadencijai. Jis yra užsiminęs, kad norėtų likti aktyvioje politikoje, bet nebesieks naujos ketverių metų kadencijos ministro pirmininko poste.

Anksčiau šį mėnesį paskelbti „Alpha Research“ apklausos rezultatai rodo, kad už B. Borisovo partiją GERB pasirengę balsuoti 24,3 proc. rinkėjų, o už Socialistų partiją (BSP) balsus atiduotų 21,9 proc. apklaustųjų.

„Alpha Research“, gruodžio 15–21 dienomis namuose apklaususi 1 017 Bulgarijos piliečių, perspėjo, kad dabartinės tendencijos rodo, kad naujas parlamentas gali būti itin susiskaldęs: į jį gali patekti iki šešių partijų. Taip pat bendrovė pažymi, kad gali būti sunku suformuoti stabilią vyriausybę.