„YouTube“ paskelbtame garso pranešime Aleksandras Gabyševas aiškina šį kartą planuojantis gimtąją Jakutiją ir Rusijos sostinę skiriančius tūkstančius kilometrų įveikti jodamas arkliu. Palaikytojai veikiausiai lydės šamaną automobiliais, rašo rferl.org.

„Mes įveiksime visą Sibirą, pasieksime Uralo kalnus, o iš ten Maskva jau bus ranka pasiekiama“, – pasakojo A. Gabyševas.

Pirmąkart A. Gabyševo pavardė antraštėse atsidūrė 2019-ųjų kovą, kai jis pavadino V. Putiną „blogiu“ ir pranešė pradėjęs žygį į Maskvą, kurio tikslas – išvyti Rusijos prezidentą iš Kremliaus.

Tada jis nužygiavo daugiau nei du tūkstančius kilometrų ir pakeliui pabendravo su šimtais rusų.

Šamano žinomumui augant, jo pokalbių su žmonėmis vaizdo įrašai buvo pradėti skelbti socialiniuose tinkluose ir sulaukė milijonų peržiūrų.

Tų metų liepą Čitos miestą pasiekęs A. Gabyševas vadovavo 700 žmonių pritraukusiam mitingui, kurio šūkis buvo „Rusija be Putino“.

„Dievas man apreiškė, kad V. Putinas yra ne žmogus, o demonas, ir pavedė man jį išvaryti“, – tuo metu kalbėjo šamanas.

Jo žygis galiausiai buvo sustabdytas: rugsėjį Buriatijoje šamanas buvo sulaikytas.

A. Gabyševas buvo sugrąžintas į Jakutiją, uždarytas į psichiatrijos kliniką ir kurį laiką joje laikytas.

Šamanai Sibire šimtmečius laikyti gydytojais ir būrėjais. Sovietmečiu jie patyrė šiurkščias represijas. Tačiau dabar kai kuriose atokiose Sibiro vietovėse šamanai atgauna buvusią šlovę.