Kijevas kaltina Rusiją nuolatiniais Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos pažeidimais Kryme, kurį Maskva 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo. Tarptautinė bendrija Krymo aneksiją laiko neteisėta ir jos nepripažįsta.

„Teismas apibrėžė nagrinėjamo klausimo apimtį ir nutarė, jog turi būti nuspręsta, ar kaltinimai Rusijai nuolatiniais žmogaus teisių pažeidimais Kryme laikotarpiu nuo 2014 metų vasario 27 dienos iki 2015 metų rugpjūčio 26-osios yra tinkami nagrinėti iš esmės“, – rašoma Teismo išplatintame pranešime.

EŽTT „dauguma balsų pripažino skundą dalinai tinkamu nagrinėti iš esmės“, rašoma pranešime ir priduriama, kad verdiktas bus paskelbtas vėlesniu etapu.

Tačiau EŽTT taip pat nurodė, jog nespręs Krymo aneksijos teisėtumo klausimo.

Tiek Ukraina, tiek Rusija priklauso Europos Tarybai, kurios institucija yra EŽTT.

„Teismas mano, kad neturi spręsti, ar Krymo prijungimas prie Rusijos pagal Rusijos įstatymus buvo teisėtas tarptautinės teisės požiūriu“, – nurodė EŽTT.

Tiek Ukraina, tiek Rusija priklauso Europos Tarybai, kurios institucija yra EŽTT.

„Teismas mano, kad neturi spręsti, ar Krymo prijungimas prie Rusijos pagal Rusijos įstatymus buvo teisėtas tarptautinės teisės požiūriu“, – nurodė EŽTT.

Tarp incidentų, laikytinų žmogaus teisių pažeidimais, Ukraina mini 2014 metų vasarį Rusijos pajėgų surengtą vyriausybės rūmų Kryme šturmą.

Teismas nusprendė, kad Ukrainos pateiktas vertinimas, jog rusų kariai nebuvo „pasyvūs stebėtojai, bet aktyviai dalyvavo pažeidimuose, yra nuoseklus ir nesikerta su įrodymais.

EŽTT nurodė, kad „visi Ukrainos skundai, išskyrus kelis“, yra tinkami nagrinėti, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Rusijos teisingumo ministerija, reaguodama į EŽTT išplatintą pareiškimą, pareiškė, jog jis rodo, kad Ukrainos kaltinimai „neįrodyti“. Anot ministerijos, EŽTT pripažino nepagrįstais Ukrainos kaltinimus Rusijai dėl taikių piliečių žudymo, nepagrįsto sulaikymo ir užsienio žurnalistų bauginimo Kryme.

Ukrainos teisingumo ministras Denysas Maliuska savo ruožtu EŽTT sprendimą pavadino „pergale“.

„Mes ir Europos Taryba siunčiame tvirtą žinią: Krymas tebėra vienas iš mūsų prioritetų. Viską prisimename ir persekiosime atsakinguosius“, – parašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

2014 metų vasarį proeuropietiškam liaudies sukilimui nuvertus ankstesnį Kremliui palankų Ukrainos prezidentą ir jo vyriausybę, Rusija užėmė ir aneksavo Krymo pusiasalį, o Maskvos remiami separatistai perėmė kontrolę didelėje teritorijoje Rytų Ukrainoje, dar vadinamoje Donbasu. Teberusenantis konfliktas šiame regione nusinešė apie 13 tūkst. gyvybių.