Jeigu K. Kallas perims vyriausybės vairą, ji bus pirmoji moteris, užėmusia Estijos premjero postą.

„Kova su koronavirusu tęsis dar ilgai. Tai sugriovė mūsų ekonomiką, paveikė mūsų šeimų gerovę ir saugumą. Ir aš, ir estų tauta tikimės, kad Estijoje netrukus bus nauja, aktyvi ir dirbti sugebanti vyriausybė, kuri sutelks dėmesį į kovą su pandemija ir ekonomine krize, į mūsų gyvenimo gerinimą“, – per susitikimą su K. Kallas sakė prezidentė.

Dabar K. Kallas per 14 dienų turi pateikti parlamentui ataskaitą dėl būsimos vyriausybės formavimo pagrindų ir užsitikrinti įstatymų leidėjų paramą.

Estijos premjeras, pagrindinės valdančiosios Centro partijos pirmininkas Juri Ratas trečiadienį atsistatydino dėl partijai, kaip juridiniam asmeniui, pareikštų įtarimų korupcija. Premjero atsistatydinimas automatiškai reiškia ir visos vyriausybės atsistatydinimą.

Centro partija jau pranešė, kad Reformų partija pasiūlė jai formuoti koaliciją ir kad pasiūlymas buvo priimtas. Ketvirtadienį abi partijos pradėjo derybas.

43 metų K. Kallas yra prisiekusi eurofilė ir buvusio Estijos ministro pirmininko Siimo Kallaso duktė.

Dabartinės opozicijos lyderės partija per 2019 metų parlamento rinkimus laimėjo daugiausiai mandatų, tačiau jų neužteko tvirtai daugumai pasiekti, o suburti valdančiąją koaliciją jai nepavyko.

Anksčiau K. Kallas dirbo Europos Parlamente ir dažnai buvo įtraukiama į įtakingiausių europarlamentarų sąrašus.

Ji yra aistringa inovacijų šalininkė, teigianti, kad reguliavimas neturi trukdyti skaitmeninių technologinių revoliucijai.

Dėmesį į mažas ir vidutines įmones telkianti K. Kallas mano, kad skaitmeniniame pasaulyje sienos neleidžia atsirasti novatoriškoms kompanijoms.

Reformų ir Centro partijos pakaitomis valdo Estiją beveik tris dešimtmečius nuo šalies nepriklausomybės atkūrimo.

Abi politinės jėgos tvirtai remia Estijos narystę ES ir NATO, laikydamos šias organizacijas saugumo nuo potencialios Rusijos grėsmės garantija.

Šios partijos pasisako už griežtą taupymą ir prieš išlaidavimą, todėl Estija pasižymi vienu žemiausių euro zonoje skolos ir BVP santykiu.