Sukvietus daugiau nei 20 000 Nacionalinės Gvardijos karių, Kapitolijus ir jo parko dydžio teritorija priminė ginkluotą stovyklą su apsiginklavusiais kariais per ištiestos rankos ilgį vienas nuo kito ir sunkiąja karine technika, blokuojančia kelius. Pačiame mieste eismas daugelyje gatvių paralyžiuotas.

Tokia tvarka įsigaliojo po praėjusią savaitę įvykusio incidento, kai į Kapitolijų įsiveržė JAV prezidento Donaldo Trumpo rėmėjai. Per apgultį penki žmonės žuvo. Jungtinių Valstijų Slaptoji tarnyba trečiadienį pradėjo vadinamąsias Nacionalinio saugumo specialiųjų renginių (NSSE) operacijas, susijusias su 2021 metų inauguracija, – anksčiau buvo numatyta jas pradėti dieną prieš sausio 20 d. vyksiančią demokrato Joe Bideno inauguraciją.

„Yra iškilusi didelė grėsmė saugumui“, – sakė Vašingtono policijos viršininkas Robertas Contee. Paklaustas, ar jis yra anksčiau susidūręs su tokiomis prevencinėmis priemonėmis, jis atsakė: „Ne tokio lygmens, ne.“


20 000 karių

R. Contee teigimu, „kažkur virš 20 000 Nacionalinės Gvardijos karių“ pašaukta užimti pozicijas mieste. Saugumo priemonės gali būti įvestos ir metropoliteno sistemoje, pranešė miesto merė Muriel Bowser, susilaikydama nuo išsamesnės informacijos.

„Turėtume perspėti Vašingtono gyventojus dėl galimų transporto eismo trikdžių, įskaitant metro sistemą“, – sakė M. Bowser. „Mūsų viešbučiai smarkiai sunerimę“, dalis jų gali būti uždaryti saugumo sumetimais, pridūrė ji.

Trumpalaikės būsto nuomos platforma „Airbnb Inc“ žada atšaukti visas rezervacijas Vašingtone kitą savaitę per inauguraciją ir nesudaryti jokių naujų nuomos sutarčių, – tokiomis priemonėmis tikimasi minimizuoti kitų išpuolių sostinėje galimybę.

M. Bowser ragina žmones susilaikyti nuo kelionių ir stebėti inauguraciją iš namų.

O ten, kur ne tokiais įtemptais laikais knibždėte knibždėdavo Kapitolijaus lankytojų, ant grindų ir koridoriuose miegojo kariai.

Kariai neapsigyveno Kapitolijuje, elektroniniame laiške aiškina JAV oro pajėgų pulkininkas leitenantas Wayde‘as Minamis iš Merilando Nacionalinės Gvardijos.

„Ši Kapitolijaus zona numatyta kaip poilsio zona Nacionalinės Gvardijos nariams pasiilsėti tarp pamainų“, – aiškino W. Minamis.

Dideli karių būriai buvo dislokuoti 1862 metais.

„Būta kitų pavyzdžių, kai kariai paskiriami ginti Kapitolijų, bet Pilietinis karas buvo vienintelis kartas, kiek žinome, kai jie ten buvo įkurdinti“, – sakė Operacijų direktorius Samuelis Holliday‘us iš JAV Kapitolijaus istorikų draugijos, ne pelno organizacijos, reklamuojančios Kapitolijaus ir Kongreso istoriją.

Tų metų rugpjūčio 31 dieną Vašingtono karinės apygardos būstinė pateikė oficialų raštišką reikalavimą Kapitolijų naudoti kaip ligoninę po mūšio. Sąjunga patyrė didžiulių nuostolių, tūkstančiai žmonių mirė, ir ji visomis išgalėmis ieškojo vietų, kur galėtų pasirūpinti sužeistaisiais.

Lovos buvo pastatytos Rotondoje, senojoje Rūmų salėje (dabar žinomoje kaip Nacionalinė skulptūrų salė) ir koridoriuose.

Benjamino Browno Frencho, visuomeninių pastatų reikalų įgaliotinio, vertinimu, į Kapitolijų buvo atgabenta 1 100 – 1200 sergančių ir sužeistų karių, prie kiekvienų durų buvo pastatyti sargybiniai.

„Be lauko ligoninės, pastate įsikūrė ir sveikų karių daliniai, paskirti ne tik saugoti Kapitolijų, bet ir ginti Sąjungą“, – elektroniniame laiške rašė istorikas S. Holliday.