Balsavimas įvyko premjerui Juri Ratas anksčiau trečiadienį paskelbus apie savo atsistatydinimą, kilus korupcijos skandalui, susijusiam su vadovaujama Centro partija, valdančiosios koalicijos nare. Premjerui pasitraukus iš pareigų turėjo atsistatydinti ir jo vyriausybė.

Siūlymas surengti referendumą buvo atmestas 49 deputatų balsais prieš 26, dar 25 įstatymų leidėjams susilaikius. Vienas parlamentaras balsuojant nedalyvavo.

Estijos parlamentas praeitą mėnesį preliminariai pritarė valdančiosios koalicijos narių – Centro partijos, Estijos konservatorių liaudies partijos (EKRE) ir „Isamaa“ – pateiktam siūlymui, kad 2021-ųjų balandžio 18-ąją būtų surengtas referendumas, per kurį Estijos piliečiai turėtų atsakyti į klausimą: „Ar Estijoje santuoka turi likti vyro ir moters sąjunga?“

Valdančioji Konservatorių liaudies partija anksčiau pareiškė, kad referendumas yra koalicijos susitarimo dalis – taigi, nubalsavus prieš iniciatyvą konservatoriai galėjo pasitraukti iš vyriausybės ir ją sužlugdyti.

Prezidentė Kersti Kaljulaid ansčiau trečiadienį išreiškė viltį, kad vyriausybės krizės sąlygomis visuomenėje prieštaringai vertinamas referendumas santuokos klausimu nebebus organizuojamas.

Valstybės vadovė išreiškė viltį, kad dabartinės vyriausybės krizės sąlygomis gali būti galutinai atmestas visuomenę suskaldęs planas surengti „visiškai nereikalingą referendumą santuokos klausimais“.