10 didelių kompanijų nusprendė neduoti finansinės paramos respublikonams, kurie prieštaravo JAV Rinkikų kolegijos pripažinimui dėl Joe Bideno laimėjimo, rašoma straipsnyje politico.com.

Po riaušių prie Kapitolijaus vis daugiau įmonių persigalvoja dėl paramos teikimo respublikonams.
Tokios nuostatos kelia didelę finansinę grėsmę Respublikonų partijai.

Kompanijos „Hallmark“, „MasterCard“ ir „American Express“, kurios 2020 m. per rinkimus didžiąją dalį politinės paramos sumų išdalijo respublikonams, praėjusį pirmadienį paskelbė nutraukiančios paramos teikimą šiai partijai. Tą patį padarė ir chemijos pramonės įmonė „Dow“, sveikatos draudimo milžinė „Blue Cross Blue Shield“, teikusi paramą respublikonams per kiekvienus rinkimus nuo 1996 m.

Tai – ryškus atotrūkis tarp respublikonų partijos ir verslo bendruomenės, kuri istoriškai palaikė partiją, tik nepritarė Donaldo Trumpo administracijos sprendimams dėl imigracijos ir prekybos.
Dramatiškas lūžis įvyko vasarą – tradiciškai konservatyvūs JAV Prekybos rūmai parėmė daugiau nei 20 Atstovų rūmų demokratų.

Politinių veiksmų komitetų (angl. PAC) paramos netekimas bus skaudus smūgis nuo jos stipriai priklausomiems respublikonams, juo labiau, kad renkant lėšas internetu stipriai pirmauja Demokratų partija.

Negana to, respublikonams gresia ir Kapitolijaus šturmu pasipiktinusių daugelio kompanijų darbuotojų ir vadovų palaikymo praradimas.

„Kiekvieno PAC vyriausiasis komitetas šią savaitę analizuoja [esamą situaciją]. PAC renka lėšas paramai iš darbuotojų, o šie piktinasi praėjusios savaitės įvykiais“, – teigė buvęs Prekybos rūmų vyriausiasis patarėjas Scottas Reedas.

Istoriškai respublikonų politikai labiau priklausomi nuo finansinės paramos nei demokratai. Dabar respublikonai nerimauja, kad demokratai imsis priemonių ir nuteiks verslo atstovus prieš respublikonus.

Pastarosiomis dienomis verslo lyderiai svarsto, kiek toli eiti. Pasaulinių viešbučių tinklas „Marriott“ pranešė ketinantis nutraukti paramą respublikonams. Kitos verslo milžinės – „BlackRock“, „Goldman Sachs“, technologijų srities galiūnės „Facebook“ ir „Google“ skelbia kol kas stabdančios bet kokią politinę paramą. Toks sprendimas stipriai papiktino demokratus, įsitikinusius, kad nėra jokios priežasties jiems netekti paramos.

„Kyla klausimas, kodėl jie neįvardija konkrečių asmenų? Kodėl sako „visi“? – klausė Merilando senatorius demokratas Benas Cardinas, būsimas Smulkiojo verslo komiteto pirmininkas. – Nesuprantu, ką laimėsite, nutraukę paramą visiems. Turite bausti tuos, kurie kalti.“

Aukščiausiojo rango respublikonų politikai mėgina paskaičiuoti, ar boikotas bus trumpalaikė reakcija į praėjusios savaitės įvykius, ar vis tik turės ilgalaikių padarinių.

Kaip teigė buvęs respublikon, partijos komiteto Kongrese narys Kenas Spainas, įvairiems partijos komitetams labai reikalinga verslo finansinė parama. Anot jo, įdomu, ar kompanijos priima ilgalaikį sprendimą, ar vis tik po pusmečio viskas grįš į įprastas vėžes.

Visuomeninių reikalų tarybos prezidentas Dougas Pinkhamas teigė, kad jis su savo administracija bendravo su 30 kompanijų ir prekybos grupių, svarstydami, ko imtis. „Man rodos, visuomenės pasipiktinimas dėl praėjusios savaitės įvykių kasdien stiprėja. Jis niekur nedings“, – teigė D. Pinkhamas.

Atstovų rūmų mažumos lyderis Kevinas McCarthy su komanda per parą susisiekė su daugybe kompanijų, aiškindamiesi jų nusiteikimą, teigė šaltinis, artimai susipažinęs su diskusijų tema. Dauguma verslo atstovų užtikrino, kad neketina nutraukti paramos partijai.