Udmurtijos regiono prokuratūros pareiškime sakoma, kad ji atlieka patikrinimą socialinėje žiniasklaidoje pasirodžius „gyvūnų, apdengtų gūniomis su nacių simboliais“, atvaizdams iš vietos Valstybinio cirko sausio 8 dienos programos.

Per programą, kurią kitą dieną po ortodoksų Kalėdų rodė vietos Bažnyčia, beždžionę nacių uniforma po cirko areną vedžiojo moteris sovietų karine uniforma. Taip pat pasirodė dvi ožkos su raudonomis gūniomis, ant kurių buvo nupieštos svastikos, matyti cirko paskelbtame vaizdo įraše.

Jame vietos dvasininkas Romanas Voskresenskichas programą vadina „istorine ekskursija į įvairių metų Kalėdas“.

Pagrindinio Udmurtijos miesto Iževsko ortodoksų vyskupijos pareiškime sakoma, kad nacių simboliai buvo panaudoti per epizodą apie pergalę prieš vokiečių armiją mūšyje netoli Maskvos 1942 metais, per Antrąjį pasaulinį karą.

„Ypatinga cirko ypatybė yra pramoga, ir visai nestebina faktas, kad jame panaudoti vaizdai yra ironiško, kartais net groteskiško pobūdžio“, – nurodė vyskupija.

Ir vyskupija, ir cirkas teigia, kad minima programa nebuvo pažeisti Rusijos įstatymai. Jų pareiškimuose minima pernai priimta pataisa, kuria panaikinamas visiškas draudimas naudoti nacių simbolius, numatant galimybes juos naudoti tais atvejais, kai nesiekiama propaguoti fašistinės ideologijos.

2014 metais įvestam draudimui priešinosi kai kurie įstatymų leidėjai, tvirtinę, kad teoriškai jis apima ir dokumentinius filmus apie Trečiąjį reichą, taip pat vaidybinius filmus, knygų iliustracijas ir mokyklinius vadovėlius Antrojo pasaulinio karo temomis.

Įstatymas taip pat buvo taikomas rusams, atkuriantiems Antrojo pasaulinio karo mūšius.