„Instituciniai Senato lojalistai pradeda prieš Trumpą nukreiptą kontrrevoliuciją“, – teigia vienas M. McConnelliui artimas įtakingas respublikonas.

Tai – vienas iš labiausiai šokiruojančių ir situaciją keičiančių balsavimų Amerikos politikos istorijoje, atliktas įtakingiausių Kongreso respublikonų.

M.McConnello balsas atvertų duris galimybei D. Trumpą pripažinti kaltu ir iš jo visiems laikams atimti galimybę kada nors siekti prezidento posto.

Panašu, kad pasipiktinimo D. Trumpu virusas sparčiai plinta tarp parlamente esančių respublikonų: Liz Cheney iš Viskonsino – trečioji įtakingiausia JAV Atstovų rūmų lyderė ir garsiausiai girdimas įstatymų leidžiamosios valdžios balsas – oficialiai pareiškė balsuosianti už tai, kad D. Trumpui būtų inicijuota apkalta.

Mitchas McConnellas

Štai ką apie įvykius Kapitolijuje yra sakiusi L. Cheney: „Dar niekada Jungtinių Valstijų prezidentas taip begėdiškai neišdavė tiek savo posto, tiek priesaikos Konstitucijai“.

„The New York Times“ skelbia, kad M. McConnellas „savo bendražygiams sakęs manantis, jog prezidentas Trumpas įvykdė apkaltą užtraukiančių nusikaltimų, todėl jis teigiamai vertina faktą, kad demokratai imasi veiksmų jo apkaltai“.

„Axios“ sužinojo, kad M. McConnellas savo dabartinę kovą vertina kaip svarbų palikimą – ginti Senatą ir instituciją nuo verbalinių prezidento išpuolių ir fizinių jo šalinininkų veiksmų.

Mitchas McConnellas

L. Cheney šiuo metu yra viena iš nedaugelio aukščiausio rango politikų respublikonų partijoje, nusisukusių nuo D. Trumpo.
„Niekada anksčiau JAV prezidentas nebuvo labiau išdavęs savo posto ir priesaikos Konstitucijai“, – sakė L. Cheney, patvirtinusi, kad balsuos už apkaltą D. Trumpui.

„Šis sukilimas sukėlė sužeidimus, žūtis ir niokojimą pačioje švenčiausioje mūsų respublikos vietoje“, – pranešime teigė trečią pagal rangą respublikonė Atstovų Rūmuose.

Nuo Richardo Nixono atsistatydinimo 1974 m. L. Cheney yra pirmoji parlamentarė iš didžiųjų JAV partijų lyderių, palaikiusi apkaltą savo partijos prezidentui.

Liz Cheney

Kiek anksčiau apkaltai paramą išreiškė žemesnio rango Atstovų Rūmų nariai respublikonai Johnas Katko iš Niujorko ir Adamas Kinzingeris iš Ilinojaus.

2019 m. gruodį surengtos D. Trumpo apkaltos metu nė vienas iš Atstovų Rūmų respublikonų nepalaikė apkaltos, o Senate D. Trumpo nušalinimui pritarė vienintelis respublikonų senatorius Mittas Romney.