Vicepremjeras šeichas Hamadas Jaberas al Ali al Sabahas įteikė visų ministrų kabineto narių atsistatydinimo raštus, atsižvelgdamas į „dabartinius įvykius dėl Nacionalinės Asamblėjos ir vyriausybės santykių“, pranešė oficialioji Kuveito naujienų agentūra (KNA).

Atsistatydinimo raštai įteikti premjerui šeichui Sabahui al Khalidui al Sabahui, o šis dabar privalo juos pateikti emyrui patvirtinti.

Ministrų kabineto nariai traukiasi 38 parlamentarams parėmus prašymą apklausti premjerą, kurį deputatai kaltina pažeidus konstituciją vyriausybės formavimo metu ir nepateikus vyriausybės darbo programos.

Naftos turtingą valstybę įstatymų leidėjų ir valdančiosios šeimos vadovaujamos vyriausybės politiniai ginčai krečia daugiau kaip dešimtmetį, per kurį kelis kartus buvo paleisti parlamentas ir ministrų kabinetai.

Viena vyriausybė atsistatydino 2019 metų lapkritį, pasigirdus kaltinimams korupcija ir vidaus kovomis, o ministrų kabinetas, po kurio pradėjo dirbti dabartinė vyriausybė, buvo pakeistas per 2020 metų gruodžio rinkimus.

Kuveitas yra vienintelė Persijos įlankos regiono valstybė, turinti visiškai renkamą parlamentą, galintį leisti įstatymus ir balsavimu pašalinti ministrus.

Kuveito renkamas parlamentas yra seniausias regione, bet emyras pagal konstituciją turi plačius įgaliojimus ir rekomendavus vyriausybei gali paleisti parlamentą.

Kaip ir daugumos Persijos įlankos regiono šalių Kuveito ekonomika ir valstybės biudžetas nukentėjo nuo koronaviruso pandemijos ir naftos kainų sumažėjimo.

Per gruodžio rinkimus opozicijos ar su ja susiję kandidatai gavo kone pusę iš 50 vietų parlamente.

Rinkimai buvo pirmieji po naujo emyro, šeicho Nawafo al Ahmado al Sabaho, atėjimo į valdžią rugsėjo mėnesį mirus jo 91 metų netikram broliui šeichui Sabahui al Ahmadui al Sabahui.

Kuveitiečiai pastaraisiais metais reiškė norą reformuoti savo šalį, kur 70 proc. iš 4,8 mln. gyventojų yra užsieniečiai.