„Kaip kariai privalome įkūnyti šalies vertybes ir idealus, – ginkluotosioms pajėgoms skirtame pranešime rašė keturių žvaigždžių karininkai, sudarantys Generalinį štabą. – Bet koks veiksmas bandant suardyti Konstitucinį procesą prieštarauja ne tik mūsų tradicijoms, vertybėms ir priesaikai, bet ir įstatymui.“

Šis pranešimas yra ypatingas tuo, kad jį kartu parengė visi vyriausieji JAV kariuomenės generolai, o taip nutinka retai, skelbia „Politico“.

Generalinio štabo pirmininkas generolas Markas Milley pastaraisiais mėnesiais itin kruopščiai stengėsi nevelti kariuomenės su politika, nes sulaukė neigiamos reakcijos, šią vasarą su prezidentu Donaldu Trumpu perėjęs Lafayette’o aikšte, kai teisėsaugos pareigūnai prievarta išvaikė joje taikiai protestavusius žmones.


Pastarosiomis savaitėmis nerimaujant, kad D. Trumpas gali pamėginti pasitelkti kariuomenę ir paversti išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę niekais, M. Milley pakartojo, jog kariai nevaidins jokio vaidmens nelemiant rinkimų baigtį.

Pranešime Generalinio štabo vadai patvirtino J. Bideno pergalę ir pažymėjo, kad sausio 20-ąją jis bus inauguruotas ir taps vyriausiuoju kariuomenės vadu, „kaip numatyta Konstitucijoje“.

Įstatymų leidėjai paragino kariuomenę ištirti, ar Kapitolijaus šturme dalyvavo aktyvioje tarnyboje tarnaujančių karių, ir juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Pentagono aukščiausio rango generolai antradienį pasmerkė Donaldo Trumpo šalininkų sausio 6 dieną surengtą Kapitolijaus šturmą ir JAV kariams pasakė, kad tai buvo neteisėtas konstitucinio proceso užpuolimas.

„Šios smurtinės riaušės... buvo tiesioginis JAV Kongreso, Kapitolijaus pastato ir mūsų konstitucinio proceso užpuolimas“, – sakoma memorandume, kurį pasirašė visi aštuoni Jungtinio štabų vadų komiteto nariai, įskaitant jo pirmininką generolą M. Milley.

„Teisė į žodžio ir susirinkimų laisvę niekam nesuteikia teisės griebtis smurto, antivyriausybinės veiklos ir maišto“, – sakoma laiške, kuriame taip pat nurodoma, kad ginkluotųjų pajėgų nariai privalo ginti konstituciją.

„Bet koks veiksmas, kuriuo siekiama sutrikdyti konstitucinį procesą, ne tik prieštarauja mūsų tradicijoms, vertybėms ir priesaikai; tai prieštarauja įstatymui“, – pabrėžė generolai.

Tokia žinia paskelbta kilus susirūpinimui, kad D. Trumpą remiantys ekstremistai, kurie įsiveržė į Kongresą norėdami sustabdyti Joe Bideno patvirtinimą kitu šalies prezidentu, turi šalininkų ginkluotosiose pajėgose ir teisėsaugos institucijose.

Donaldas Trumpas

D. Trumpas ir jo šalininkai atsisako pripažinti, kad J. Bidenas sąžiningai ir užtikrintai laimėjo lapkričio 3 dieną įvykusius prezidento rinkimus.

Pentagonas siunčia iki 15 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių saugoti J. Bideno inauguracijos sausio 20 dieną, nes baiminamasi galimo naujo smurto.

Pentagono pareigūnų pirmadienį buvo paklausta apie galimybę, kad armijoje ir Nacionalinėje gvardijoje yra D. Trumpą remiančių aktyvistų.

„Mes netoleruojame ekstremistų savo gretose“, – sakė atstovas Jonathanas Hoffmanas.

Tai pabrėždamas Jungtinis štabų vadų komitetas nurodė, kad „pagal konstituciją“ J. Bidenas sausio 20-ąją bus inauguruotas „ir taps 46-uoju mūsų vyriausiuoju vadu“.

JAV pajėgų Pietų Korėjoje vadas generolas Robertas Abramsas socialiniame tinkle „Twitter“ pakartotinai paskelbė Jungtinio štabų vadų komiteto pareiškimą ir nurodė, kad minimi įvykiai Kapitolijuje „vienareikšmiškai“ buvo „bandymas suengti maištą“.

„Jei tarnaujate vilkėdami uniformą ir manote, jog tai buvo kažkas kita, raginčiau [jus] atsisėsti ir perskaityti konstituciją, kurią prisiekėte remti ir ginti“, – rašė R. Abramsas.

„Mūsų komandoje [jums] nėra vietos, jei nenorite ginti konstitucijos nuo visų priešų – užsienio IR vidaus“, – pridūrė jis.

JAV Nacionalinės gvardijos kariai Vašingtone nuo šiol patruliuoja ginkluoti

Vašingtono gatvėse dislokuoti JAV Nacionalinės gvardijos kariai nuo vėlyvo antradienio vakaro pradėjo patruliuoti ginkluoti, artėjant Joe Bideno inauguracijai pakeitus galiojusią tvarką, praneša Vašingtone dirbantis naujienų agentūros AFP fotografas.

Nacionalinės gvardijos kariai iš pradžių teikė tik logistinę pagalbą Vašingtono policijai, o pirmadienį generolas Danielis Hokansonas, Pentagono Nacionalinės gvardijos biuro vadas, tikino, kad jiems nėra suteiktas leidimas nešioti ginklų.

Tuo metu D. Hokansonas tvirtino, kad leidimas Gvardijos kariams vykdyti teisėsaugos funkcijas, patruliuoti ginkluotiems ir prireikus sulaikyti žmones būtų „paskutinė išeitis“, kurios būtų imtasi, jei saugumo situacija taptų nevaldoma.

Kol kas neaišku, kas pasikeitė vėlyvą antradienio vakarą, tačiau miesto Nacionalinė gvardija situacijos nekomentuoja.

Saugumo ekspertai teigė, kad pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose ekstremistai ir prezidento Donaldo Trumpo šalininkai aktyviau kalbasi apie ginkluotų eitynių rengimą ir grasina smurtu JAV sostinėje ir kituose miestuose.

Pentagonas sausio 20 d. inauguracijai mobilizuos iki 15 tūkst. Nacionalinės gvardijos karių, nes D. Trumpas ir jo šalininkai vis dar atsisako pripažinti J. Bideno pergalę rinkimuose.

Per sausio 6 d. vykusį D. Trumpo rėmėjų išpuolį Kapitolijuje žuvo penki žmonės. Tuo metu Nacionalinės gvardijos kariai buvo dislokuoti netoliese, tačiau jie nebuvo ginkluoti, o policija juos iškvietė per vėlai.

„The New York Times“ skelbė, kad antradienį Kapitolijaus kompleksą saugantiems kariams leista nešioti ginklus.