„Atsižvelgdami į susirūpinimą dėl galimo smurto, už mūsų politikos pažeidimą pašalinome naują turinį, įkeltą į Donaldo J. Trumpo kanalą“, – nurodė „YouTube“ išplatintame pareiškime.

Į kanalą „laikinai, mažiausiai septynias dienas, nebus galima įkelti naujo turinio“, priduriama pareiškime.

Praeitą savaitę taip pat buvo įšaldytos D. Trumpo paskyros socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“. Šis žingsnis buvo atliktas po sausio 6-ąją Vašingtone D. Trumpo šalininkų surengto Kapitolijaus šturmo, laikinai sutrikdžiusio Kongreso posėdį, skirtą išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalei rinkimuose patvirtinti.

Socialinis tinklas „Twitter“ žengė dar toliau – D. Trumpo paskyra buvo ištrinta, atimant iš prezidento jo mėgstamiausią platformą pasisakyti.

D. Trumpas taip pat buvo blokuotas tokių platformų kaip „Snapchat“ ir „Twitch“.

„Twitter“ visam laikui užblokavo Trumpo paskyrą

Socialinis tinklas „Twitter“ penktadienį pranešė visam laikui užblokuojantis JAV prezidento D. Trumpo paskyrą dėl tolesnės smurto rizikos po jo rėmėjų įsiveržimo į Kapitolijaus pastatą.

„Atidžiai peržiūrėję naujausius įrašus @realDonaldTrump paskyroje“, „Twitter“ sakė tinklaraščio įraše, „visam laikui užblokavome paskyrą dėl tolesnės smurto kurstymo rizikos.“

„Twitter“ – D. Trumpo mėgiamiausia platforma bendrauti su savo rėmėjais – iš pradžių buvo prezidento paskyrą užblokavusi 12 valandų po trečiadienį įvykusio mirtino jo rėmėjų Kapitolijaus šturmo. Socialinis tinklas tuomet pažadėjo visam laikui blokuoti prezidentą, jei šis ir toliau laužys platformos taisykles.

D. Trumpas į „Twitter“ sugrįžo vėlų ketvirtadienį, paskelbdamas vaizdo žinutę, kuria, regis, buvo siekta numalšinti įtampą po jo rėmėjų sukeltos sumaišties.

Jis pripažino, kad jo kadencija artėja prie pabaigos, ir pažadėjo sklandų valdžios perdavimą Joe Bidenui, nors jo nepasveikino ir nė nepaminėjo jo vardo.

„Twitter“ tuo metu teigė toliau stebėsianti D. Trumpo aktyvumą socialiniame tinkle, siekiant nustatyti, ar reikės imtis tolesnių veiksmų.

Užblokuoti D. Trumpo paskyrą nuspręsta po to, kai prezidentas šioje platformoje penktadienį paskelbė du įrašus, teigė socialinis tinklas.

Viename jų D. Trumpas pažadėjo, kad su nė vienu jo rėmėju „nebus elgiamasi nepagarbiai“, o kitame pareiškė nedalyvausiantis J. Bideno inauguracijoje sausio 20 dieną, kaip tai yra įprasta nueinantiems prezidentams.

„Šie du įrašai turi būti skaitomi platesniame šalies įvykių kontekste ir atsižvelgiant į būdus, kuriais įvairios auditorijos gali mobilizuoti prezidento pareiškimus, įskaitant smurto kurstymą, taip pat ir šios paskyros pastarųjų savaičių elgesio modelio kontekste“, – sakė „Twitter“.

Bendrovė nusprendė, kad prezidento įrašai pažeidė platformos „smurto šlovinimo“ taisyklę, ir sakė, kad „naudotojas @realDonaldTrump turi būti nedelsiant visam laikui užblokuotas platformoje.“

Prezidentas paskelbė virtinę žinučių per JAV prezidento oficialiąją paskyrą @POTUS, kaltindamas socialinį tinklą valdančią bendrovę sąmokslu su „radikaliąja kaire“. „Twitter“ šias žinutes greitai ištrynė.

D. Trumpas taip pat paskelbė pareiškimų per savo rinkimų kampanijos paskyrą @TeamTrump, bet ši irgi buvo greitai užblokuota.

„Naudotis kita paskyra, mėginant išvengti įšaldymo, prieštarauja taisyklėms“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Twitter“ atstovai.

„Ėmėmės žingsnių taikyti šią [taisyklę] pastarųjų žinučių @POTUS paskyroje atžvilgiu“, – sakoma pranešime.

Po trečiadienį Vašingtone įvykusio Kapitolijaus šturmo „Twitter“ laikinai blokavo D. Trumpo paskyrą ir perspėjo, kad šis sprendimas gali tapti nuolatinis.

Penktadienį jo paskyra buvo įšaldyta, kai joje buvo paskelbtos dvi žinutės. Vienoje jų D. Trumpas žadėjo, kad nė vienam iš jo šalininkų nebus rodoma „nepagarba“. Kitoje prezidentas pareiškė nedalyvausiantis savo įpėdinio Joe Bideno inauguracijos ceremonijoje, vyksiančioje sausio 20-ąją, nusižengdamas tradicijai.

„Šios dvi žinutės privalo būti vertinamos platesnių įvykių šalyje kontekstu, atsižvelgiant, kaip prezidento pareiškimai gali mobilizuoti įvairių auditorijų, be kita ko, smurtui kurstyt, taip pat [vertinant] elgesio šioje paskyroje pobūdžio pastarosiomis savaitėmis kontekstu“, – pabrėžė „Twitter“.

„Suprantame troškimą dabar visam laikui jį blokuoti“, – sakė Amerikos pilietinių teisių sąjungos (ACLU) vyresnioji teisės konsultantė Kate Ruane.

„Tačiau visiems turėtų kelti susirūpinimą, kai tokios bendrovės kaip „Facebook“ ir „Twitter“ naudojasi nevaržoma galia pašalinti žmonėms iš platformų, tapusių nepamainomomis pasisakyti milijardams“ žmonių, perspėjo ji.

D. Trumpas turi atstovų spaudai komandą ir gali lengvai pasisakyti per jį palaikančius žiniasklaidos kanalus, tokius kaip televizija „Fox News“, bet kiti žmonės, kurie galėtų būti blokuojami socialinių tinklų, tokios galimybės neturi, pastebėjo K. Ruane.

Socialinių tinklų bendrovė turi teisę savo nuožiūra spręsti jų platformose skelbiamą turintį ir nustatyti taisykles, koks turinys yra netinkamas. JAV konstitucijos 1-oji pataisa, užtikrinanti žodžio laisvę, neleidžia jos varžyti vyriausybei, bet netaikoma privačiam verslui.